El coet xinès que estava fora de control ja ha caigut a la Terra. La major part de les restes del Long March 5B s'han desintegrat aquest diumenge en col·lidir amb l'atmosfera i van caure a l'oceà Índic, posant fi a les especulacions sobre si la seva tornada a la Terra podia causar danys.

L'Oficina d'Enginyeria Espacial Tripulada de la Xina ha informat en un comunicat que les restes o "runa" han reentrat a l'atmosfera terrestre a les 10.24 d'aquest matí i han caigut a 72.47 graus de longitud aquest i 2.65 graus de latitud nord. Les coordenades queden entorn de les illes Maldives a l'oceà Índic, al sud de l'Índia, apunta la premsa local, mentre que l'organisme assenyala que la major part de les restes es van desintegrar en col·lidir amb l'atmosfera terrestre.

La mida de l'objecte, amb una massa estimada d'entre 17 i 21 tones i una mida d'aproximadament 30 metres, i la velocitat a la qual avançava - uns 28.000 quilòmetres per hora - va motivar l'activació d'alguns dels serveis de vigilància espacial més importants del món, entre ells el Pentàgon o el Servei de Vigilància i Seguiment Espacial de la Unió Europea (EUSST). Aquesta agència ja va avançar divendres passat que les restes del coet caurien en una regió de la Terra coberta majoritàriament per l'oceà o àrees deshabitades, i que la probabilitat estadística d'un impacte a terra en àrees poblades era baixa.

"Altament improbable" que causés danys

La Xina també va asseverar el mateix divendres que era "altament improbable" que les restes del coet causessin danys en la seva tornada a la Terra, i que el més plausible era que es desintegressin durant la seva reentrada a l'atmosfera. En aquest sentit, l'expert xinès Song Zhongping ha comentat avui al diari Global Times que és "completament normal" que restes de coets tornin a la Terra, la qual cosa és "una pràctica comuna que duen a terme molts altres països, com per exemple Estats Units".

Segons aquest diari, el coet estava compost de "materials lleugers" i que, per tant, "era d'esperar que la major part de les restes es desintegressin en entrar en contacte amb l'atmosfera". Aquests dies, els mitjans locals han acusat la premsa estrangera de sensacionalisme i qualificat les informacions sobre això d'"exageracions que només busquen desacreditar el país asiàtic".

Crítiques des de la NASA

Alguns experts van considerar les restes del Long March 5B, utilitzat per llançar a l'espai u dels mòduls de la futura estació espacial xinesa, era un dels trossos de runa més grans en tornar a la Terra, i d'allà la seva vigilància continuada. També científics nord-americans van criticar que el programa especial xinès permetés el reingrés incontrolat d'un coet tan gran, i avui l'administrador de la NASA Bill Nelson va reprendre al país asiàtic per "no estar complint els estàndards de responsabilitat respecte als seus rebutjos espacials".

Les crítiques venen ja que aquesta família de coets manca d'un sistema de propulsió addicional que els permeti tornar a una zona concreta de la Terra, la qual cosa ja va provocar l'any 2000 que un d'ells caigués a l'oceà Atlàntic i sobre Costa d'Ivori. Tampoc no és la primera vegada que una nau xinesa queda en el punt de mira de serveis de vigilància de tot el món: l'abril de 2018 el laboratori orbital Tiangong 1, que estava en desús des de 2016 i que vagava sense control, va reentrar en l'atmosfera terrestre sobre l'oceà Pacífic sud.

 

Imatge principal: L'enlairament del coet xinès que va perdre el control i va caure a l'Oceà Índic. / Europa Press