Davant l'increment inesperat en la demanda pels cicles de Formació Professional (FP) del curs vinent, el Departament d'Educació ha decidit crear 4.215 noves places fer-hi front. La setmana passada, el departament es va veure desbordat, ja que uns 10.000 alumnes es van veure en risc de quedar-se sense lloc als cursos seleccionats com la seva primera opció, i és que, contra totes les previsions, uns 90.000 alumnes han demanat plaça per cursar FP el pròxim curs a Catalunya, un 23% més que les 80.000 que van enviar la seva sol·licitud l'any passat.

Per fer front a aquesta problemàtica, que va fer sonar les alertes dels sindicats i estudiants, el Govern ha anunciat que crearà 60 nous grups i n'augmentarà la capacitat en 433 més. Hi haurà també uns 150 professors més dedicats a la formació professional, encara que a xifra de sol·licitants ja ha canviat, ja que part d'ells també havien demanat plaça per cursar el batxillerat i es poden haver decantat per aquesta opció.

El perquè

Educació ha viscut un increment mai abans vist en les places per cursar l'FP. En els últims anys, l'increment en la demanda havia rondat l'1,5 i 2% anuals, però enguany ha estat d'un 23%. El conseller d'Educació, Josep González-Cambray, ha valorat que la situació viscuda és "excepcional" i per això s'ha treballat una resposta concorde amb això.

El conseller hi veu la confluència de diversos motius en l'explicació, que sembla ser positiva. D'una banda, hi ha entre un 25 i un 30% d'alumnes que no provenen de 4t d'ESO. Són persones majoritàriament majors de 20 anys que decideixen tornar a la formació postobligatòria. Cambray ha afegit que la situació econòmica i laboral també és una de les explicacions, ja que molts joves veuen que és bon moment per formar-se. A més, el curs vinent es produirà el pic quant a estudiants en edat de cursar aquests estudis i, per últim, el conseller hi veu el resultat de les campanyes de prestigi de l'FP que s'han fet en els darrers anys.

Més sanitaris 

La relació amb la situació del mercat laboral i la pandèmia també s'observa en la tipologia d'estudis més demanats. Entre aquests hi ha majoritàriament els relacionats amb el món sanitari, mentre que entre els que han tingut vacants són d'àmbits com l'oci o el turisme. Del total de 68 cicles formatius de grau mitjà, 35 han tingut més demanda que oferta i 33 han tingut vacants. El conseller ha destacat que ja s'havia fet un increment de l'oferta, amb 26 nous grups de cicles de grau mitjà i un total de 141 en el conjunt de l'FP. De les 4.215 noves places, 1.800 corresponen a la creació dels nous grups i 2.415 a l'increment dels existents.

Cambray ha explicat que la decisió s'ha pres un cop es tenien les dades de matrícula i aquells alumnes que també havien fet sol·licitud a batxillerat han decidit què volen cursar. Pel que fa als graus superiors, ha reconegut que també hi ha hagut un increment de la demanda, però no es prendrà una decisió sobre què fer fins que no es disposi de les dades de matriculació universitàries. En tot cas, tant Cambray com el director general de Formació Professional, Àngel L. Miguel, han apuntat que la resposta serà diferent perquè són estudis i etapes diferents

Resposta per territoris

A la Catalunya Central s'han creat 13 nous grups: cinc a Manresa, tres a Igualada, tres a Vic, un a Sant Vicenç de Castellet i un a Piera. Al Consorci d'Educació de Barcelona se n'han creat onze, mentre que a Barcelona Comarques han estat set –dos a Santa Coloma de Gramenet, dos a Badalona, un a Vilanova i la Geltrú, un a Sitges, mig a l'Hospitalet i mig a Vilafranca del Penedès. També set se n'han creat al Vallès Occidental, dels quals tres a Terrassa, dos a Sabadell, un a Montcada i un a Rubí.

Pel que fa a Tarragona, n'hi haurà sis nous grups – cinc a Tarragona i un al Vendrell-, al Baix Llobregat en seran cinc –dos al Prat, un a Cornellà, un a Sant Vicenç dels Horts i un a Viladecans, i al Maresme-Vallès Oriental en seran també cinc –un a Granollers, un al Masnou, un a Mollet, un a Cardedeu i un a Pineda-. Per últim, a Girona s'han creat quatre grups –Palamós, Girona, Vidreres i Palafrugell- i a les Terres de l'Ebre dos, tots dos a Tortosa.

Per cicles, s'incrementen en 12 els grups a Cures d'auxiliar d'infermeria, 10 a Sistemes microinformàtics i xarxes, sis de Gestió Administrativa; cinc d'Electromecància de Vehicles Automòbils; cinc d'Atenció a persones en situació de dependència; quatre en Activitats Comercials; quatre en Emergències sanitàries i tres en Guia del medi natural i de temps de lleure.

També s'han incrementat en tres grups els estudis en Farmàcia i parafarmàcia i Auxiliar en imatge personal: perruqueria i estètica. Per últim, ha estat d'un l'augment en Instal·lacions elèctriques i automàtiques: Forneria, Pastisseria i Confiteria: Estètica i Bellesa; Vídeo Discjòquei i So i Guia, Informació i Assistència Turístiques.

El conseller ha assegurat que aquesta oferta donarà resposta "pràcticament a la gran majoria" de sol·licituds i absorbirà una "quantitat important" dels estudiants que havien quedat fora. A més, ha indicat que són grups que passaran a ser estructurals.

 

Foto principal: un estudiant d’FP a Catalunya / ACN