Problemes al sistema de formació. La Conselleria d'Educació ha reconegut un augment imprevist del 20% de la demanda de places de Formació Professional (FP) per al pròxim curs 2021-22. Una xifra que ha desbordat les previsions del departament i que pot deixar sense plaça a uns 10.000 alumnes, segons els sindicats.

Un creixement d'aquesta magnitud "no es podia planificar perquè s'escapa a la previsió demogràfica", segons assenyalen fonts de la conselleria a Efe. En els últims dies, els sindicats han reaccionat a la notícia i han llançat el crit d'alarma sobre l'elevat nombre d'alumnes que podrien quedar-se sense la plaça desitjada d'FP per al pròxim curs, que han xifrat en uns 10.000.

Educació treballarà "centre a centre"

Però la conselleria no ha concretat cap xifra d'alumnes afectats: s'haurà d'esperar a "l'augment de places per al pròxim curs" per concretar l'afectació real. Igualment, arran del creixement "no previst", el departament treballarà "centre a centre i a tots els territoris per incrementar l'oferta". Especialment, a Terrassa o Barcelona, on l'increment ha estat notable i s'ha registrat una "alta demanda". 

La conselleria tenia previst augmentar en 141 els grups d'FP per al pròxim curs, ja que el creixement habitual de places era d'entre un 1,5 i un 2%. El curs passat, els grups ja van augmentar en cent, segons recorda la conselleria. Però uns 90.000 alumnes han demanat plaça per cursar FP el pròxim curs a Catalunya, 10.000 persones més que les 80.000 que van enviar la seva sol·licitud el passat (un 20% més). L'augment s'ha notat sobretot en l'FP de grau mitjà, segons la UGT.

Exigències dels sindicats

El sindicat ja havia denunciat que faltaven unes 2.500 places en aquest nivell d'estudis al Consorci d'Educació de Barcelona, mentre que a Granollers es van cursar 1.100 preinscripcions quan l'oferta és de 500. A Terrassa, més de 700 alumnes estan en llista d'espera.

Amb relació a aquest tema, CCOO ha exigit dotar de recursos l'FP els pròxims dos anys, ja que és una "oportunitat per transformar el teixit productiu i superar dèficits insuportables com l'atur juvenil, la pobresa laboral o la falta de productivitat". Així s'ha pronunciat el sindicat després de la reunió de la Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya. 

comision rectora aragones sindicatos generalitat - jordi bedmar

La reunió de la Comissió Rectora del Sistema de Formació i Qualificació Professionals / Jordi Bedmar

En el marc d'aquesta reunió, el Govern i els agents socials que integren la comissió han acordat aquest divendres demanar al govern espanyol que l'avantprojecte de Llei orgànica d'ordenació i integració de l'FP sigui "suficientment obert i flexible a les especificitats de cada territori". Així, han defensat que el model català funciona i la llei ha de preservar-lo.

La reunió s'ha celebrat a la Generalitat i ha estat presidida pel president Pere Aragonès. Hi han participat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà; el d'Educació, Josep González-Cambray; la d'Investigació i Universitats, Gemma Geis; el secretari de Treball, Enric Vinaixa; i el secretari de la comissió rectora i president de l'Agència Fpcat, Fabian Mohedano. El president de Pimec, Antonio Cañete; el vicepresident de Foment del Treball, Joan Roget; el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco; i la secretària d'Igualtat i Formació Professional d'UGT a Catalunya, Eva Gajardo, també hi han estat presents.

 

Imatge principal: Alumnes del Centre de Formació Professional d'Automoció de Martorell / ACN