El Departament d'Educació ha avisat que els docents hauran de treballar presencialment cinc dies de juliol per preparar el curs vinent. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha començat a informar d'aquest canvi a algunes direccions de centres educatius aquest dilluns, segons ha avançat 'El Periódico'. Actualment, el professorat utilitza aquest mes per abordar cursos de formació o per tancar el curs anterior, i la presència al centre educatiu no és imprescindible. Ara, però, a les instruccions d'inici de curs s'indica que les direccions tindran els 5 primers dies laborables de juliol per fer reunions preparatòries del curs. Segons Educació, aquests documents ja els tenen els sindicats des de la preparació de la darrera mesa, a la qual, remarca, no es van presentar.

Educació ha confirmat que avui s'ha començat explicar la nova disposició als plenaris que celebra amb direccions de centres. Aquest dilluns ha estat el torn de les demarcacions Barcelona Comarques i Maresme-Vallès Oriental. A les xerrades també s'ha informat les direccions que les adjudicacions d'estiu tindran alguns canvis i que el Departament modificarà els documents d'organització, de tal manera que podran convocar als seus centres el professorat que tindran destinat a 1 de setembre per organitzar el curs següent. La novetat per al pròxim curs arriba després d'una setmana en què els sindicats del professorat han celebrat tres dels cinc dies de vaga convocats per protestar per les condicions laborals i econòmiques del sector així com per l'actitud del conseller del ram, Josep González-Cambray, que consideren poc dialogant. Aquesta setmana està previst que ambdues parts s'asseguin a negociar, en un interval abans de les dues noves aturades que segueixen convocades per a la setmana vinent.

El Consell Escolar colla Cambray

El Consell Escolar ha aprovat aquest dilluns un dictamen per demanar una moratòria d’un any en l’alteració del calendari escolar, una modificació que fa avançar l’inici del curs al 5 de setembre. En aquesta moratòria es planteja, doncs, que l’inici del curs no s’avanci aquest setembre, sinó en el curs 2023-2024. En les votacions d’aquest dilluns hi ha hagut un suport sòlid a la decisió d’avançar el curs -23 vots a favor i 7 en contra, amb 14 abstencions- però també a la petició que s’ajorni la decisió un any, amb 19 vots a favor, 17 en contra i 8 abstencions. Es tracta, però, d’un dictamen no vinculant. Ara bé, ara aquest document arribarà a les mans del Departament d'Educació, que pot prendre les decisions que consideri oportunes a partir d’aquest dictamen.

 

És la segona vegada que el Consell Escolar demana una moratòria d’un any per la modificació del calendari del curs escolar. Avui fa exactament un mes, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, organitzava un ple extraordinari amb aquest organisme davant l’allau de crítiques que havia rebut la seva conselleria per haver anunciat aquest canvi sense haver-ho consultat ni comunicat prèviament a la comunitat educativa. Els sindicats van arribar en aquella trobada amb l’objectiu que, si la modificació del calendari acaba sent una realitat, s’apliqui a partir del curs 2023-2024, i no el setembre del 2022. La idea, impulsada per USTEC, Comissions Obreres i l’AFFAC, no va convèncer Cambray, i en una roda de premsa des de l’exterior del Palau Robert posterior a la trobada va assegurar que l’inici de curs es mantenia alterat.

Cambray va insistir que si ell manté l’inici del curs pel proper cinc de setembre és perquè hi ha un convenciment “unànime” dins la comunitat educativa sobre que es tracta d’una bona proposta. L’argument del conseller va ser el següent: si els sindicats demanen una moratòria, significa que volen discutir “el com”, però no “el què”; i la conselleria no es pot permetre l’ajornament d’una mesura que -si segons ell ningú no la qüestiona-, és positiva pels alumnes de l’escola catana. “No podem demorar transformacions que beneficien l’alumnat”, va manifestar el cap del Departament per mantenir-se ferm en la seva decisió d’avançar l’inici del curs.