Els activistes pel clima d'Ecologistes en Acció valoren com un "greu error" la proposta que va anunciar ahir el Govern de talar un 25% dels arbres al voltant de les capçaleres dels rius per a així obtenir més aigua, en el greu context de sequera que pateix Catalunya. El Departament d'Acció Climàtica, liderat pel conseller David Mascort, ja ha començat a provar-ho en un bosc al nord del Ripollès, talant un de cada quatre pins amb l'objectiu que més aigua de la pluja se'n vagi cap als rius i aqüífers —i s'omplin embassaments—, en comptes de ser absorbida pels arbres o que s'evapori a les fulles. El citat grup ecologista, però, denuncia que aquesta proposta posa el focus erròniament en tractar de cercar "solucions tecnològiques" puntuals a un problema estructural que és "l'economia insostenible basada en un ús desmesurat d'un recurs limitat" com és l'aigua.

"La fascinació per la tècnica és un miratge que crea la il·lusió que es pot créixer indefinidament, quan en realitat la sequera és la mostra més cruel i palpable del fet que el col·lapse climàtic i dels ecosistemes ja ens impacta directament i que aquesta crisi ecològica és causada pel mode econòmic vigent, basat obsessivament en el creixement continu", argumenten des d'Ecologistes en Acció, en un comunicat emès aquest divendres, precisament coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua.

"Pa per a avui i fam per a demà"

Els activistes valoren que una actuació "puntual" i "intensiva" amb maquinària com la que preveu el Govern amb els arbres de les capçaleres dels rius, sense un aprofitament sostenible i una planificació a llarg termini dels espais, és una solució curtterminista, "pa per a avui i fam per a demà". A més, des d'Ecologistes lamenten que la reducció de l'evaporació i, per tant, de la humitat de l'aire, provocaria encara més sequedat ambiental i "més mort forestal". "Amb aquestes mesures precipitades i poc reflexionades, molt probablement ens estem carregant la millor eina per mantenir en límits acceptables la temperatura del planeta", apunten.

A banda, els activistes alerten que talar arbres suposarà un increment de les emissions de CO₂, per l'actuació i per la degradació de les restes vegetals que quedin, així com una potencial erosió dels sòls al voltant dels rius: augmentaria el risc d'escorrentia, cosa que té un impacte en els embassaments. També s'alerta de l'impacte que pot tenir per a la fauna, per a la pèrdua d'habitats, destrucció de caus i la pertorbació per sorolls. "Sembla poc rigorós afirmar que un 25% de tala d’arbres es traduirà en un 25% més de disponibilitat d’aigua als rius", conclouen.

Proposen posar el focus sobre els "sectors malbaratadors"

Com a alternatives, els ecologistes proposen no treure l'aigua que necessitem del medi natural de forma forçada i "antropocèntrica" i intervenir sobre en el que qualifiquen de "sectors malbaratadors", com la ramaderia i agricultura intensives i industrials per exportació i les activitats turístiques i d'oci (camps de golf, parcs aquàtics, piscines privades i del sector hoteler). Així com reduir la càrrega de turistes que arriben a Catalunya, evitar més urbanitzacions per segones residències i optimitzar les xarxes municipals d'aigua i descartar macroprojectes "malbaratadors" com el Hard Rock, les piscines d'onades o els Jocs Olímpics d'hivern.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!