Després tres anys amb els registres de pluja sota mínims, els pantans a nivells irrisoris i bona part de Catalunya en fase d'emergència, amb les restriccions que això comporta, els catalans situen la sequera com el principal problema del país, segons revela l'enquesta publicada aquest dijous pel Centre d'Estudis d'Opinió. A finals del 2023, en el baròmetre publicat al mes de novembre, el CEO recollia que els enquestats feien esment a fins a catorze problemes, entre els quals no figuraven ni la sequera ni el canvi climàtic. Aquesta situació ha canviat radicalment en els últims mesos (el febrer es va entrar en fase d'emergència) i els catalans han passat de no situar la sequera entre els seus problemes a encapçalar-los. El 2008, quan Catalunya patia una altra gran sequera que va obligar a portar aigua en vaixells al Port de Barcelona, els catalans també van situar la manca de pluges com el principal problema del país, tal com ha puntualitzat Jordi Muñoz, director del CEO: un 23% dels catalans feien esment a la manca d'aigua en el baròmetre publicat el mes de maig. 

Els comuns, els més preocupats per la sequera  

Concretament, un 15% dels enquestats respon que la sequera és el principal problema de Catalunya, seguit de la insatisfacció política (11%) i les relacions entre Catalunya i Espanya (9%). En canvi, al novembre, la ciutadania va situar el conflicte polític com el seu principal problema, que en només quatre mesos ha reculat fins a la tercera posició. Entre els altres problemes que preocupen els catalans també destaquen l'atur i la precarietat laboral (8%) i el funcionament de l'economia (8%). Per altra banda, la preocupació per la immigració creix en els últims mesos en un 2%, fins al 6%. 

Si es desglossen aquestes dades entre els votants dels partits polítics, observem com la sequera preocupa principalment als votants d'esquerres i els independentistes, ja que és el principal problema pels del PSC, ERC, Junts, En Comú Podem i la CUP. Concretament, els més preocupats són els votants dels comuns, ja que un 21% dels enquestats situa la sequera com la seva principal preocupació.

Els votants de dretes, més preocupats per la relació Catalunya-Espanya

En canvi, els votants dels partits de dretes semblen tenir altres preocupacions. Només els del PP situen el canvi climàtic i la manca de pluges en segona posició, però tant per als populars com per a Vox i Cs el principal maldecap és la relació entre Catalunya i Espanya. Les enquestes es van fer abans de la convocatòria electoral de Pere Aragonès i durant les negociacions per la llei d'amnistia entre el PSOE i els partits independentistes, contra la qual aquests tres partits clamen. Amb tot, els més preocupats són els votants del partit taronja, que segons el CEO desapareixeria del Parlament: fins a un 39% dels enquestats situen la relació Catalunya-Espanya com el principal problema del país, una xifra rècord. 

La immigració, en canvi, és un fenomen que preocupa als votants de les dretes —sobretot als de Vox— i també els de Junts, ja que un 8% dels seus votants ho situa com a principal problema de Catalunya. Cal recordar que aquest partit va obrir un debat respecte de la expulsió de migrants reincidents i van pactar amb el govern espanyol una delegació de les competències. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!