Ser dona i migrant. O ser transsexual. O ser refugiada. El feminisme és blanc? Representa totes les dones? Qui en fa les polítiques que afecten la societat? Qui parla de migrants i persones migrades? Algunes de les reflexions, preguntes, respostes i peticions són precisament les que fa la Plataforma Diverses 8-M d'activistes i organitzacions feministes descolonials, antiracistes, antifeixistes, anti-LGTBIfòbiques i antiislamofòbiques que aquest dijous ha presentat a l’Ateneu del Raval la seva agenda política.

Tal com han subratllat, no es tracta d'un manifest que s'utilitza per recordar el 8-M, però sí d'un document de fonament polític per incidir en el context amb demandes i propostes dirigides al Govern de Catalunya i també a l'Estat espanyol, per exigir un canvi de polítiques i una governança que reconegui la diversitat de la comunitat humana sense violències estructurals.

“Parlar de nosaltres sense nosaltres és racisme, perquè invisibilitza la nostra realitat i les afectacions de la racialització, el racisme, el masclisme i el feixisme. No hi ha possibilitat de lluita antiracista si no hi som com a subjectes actives, liderant i prenent decisions”, han recordat.

“El masclisme, el racisme i el feixisme de la ultradreta ens violenten a les dones racialitzades i migrades. Generen antigitanisme, islamofòbia i LGTBIfòbia”, han insistit. A més, han exposat que “l’Estat del benestar és patriarcal, racista i eurocèntric. Violenta la dignitat de les dones racialitzades i migrants”. També han expressat que la llei d’Estrangeria viola drets de les persones d’altres orígens i sobretot de les dones migrants sense papers i exposa a la precarietat, violència i tràfic sexual, "genera fronteres assassines i presons de tortura", referint-se als CIES. Així, han aprofitat per condemnar la repressió que estan patint homes, dones i nens a la frontera grecoturca.

“El racisme institucional fa polítiques dels blancs i per als blancs”. D’aquesta manera, subratllen que s'invisibilitza les dones gitanes i noves referents afrodescendents catalanes i d’altres arrels no europees. “Exigim una llei integral contra el racisme a l’Estat espanyol”. També han denunciat les dificultats administratives amb què es troben, com per exemple, els retards en l’homologació de títols, fet que els dificulta, sense anar més lluny, l'obtenció d'una feina, així com la impossibilitat de llogar un pis. A més, han repetit que no hi ha una política real que treballi per visibilitzar-les.

D’aquesta manera, han posat èmfasi i han reclamat que volen "un món més just i transformador que erradiqui la violència”. “No podem canviar el sistema si fem servir les eines del sistema per fer-ho”. 

Des del col·lectiu, però, també han volgut subratllar que el feminisme no pot estar representat només per dones blanques. “Som nosaltres, les diferents, des de la nostra diversitat, les que requerim el nostre lloc de parla i de representació. No pot ser que una sola veu en el moviment de dones blanques sigui la que ens representi i ocupi aquest espai”, han exposat. D’aquesta manera, també han expressat que no pot ser que “normalment els qui parlen de migració o estrangeria no ho són i, per tant, desconeixen com liderar estratègies”.

Així, han recalcat que cal enfortir els referents de persones diverses i visibilitzar les opressions racistes i classistes i contribuir, d’aquesta manera, a millorar les polítiques públiques per erradicar el masclisme, el racisme i l’antifeixisme.

Reunions amb Torrent i Colau

Segons han explicat, part d'aquesta agenda l'han compartit en reunions presencials, aquests últims dies, amb el president del Parlament, Roger Torrent, amb Rita Bosaho, directora d'Igualtat de Tracte i Diversitat Etnicoracial del Ministeri d'Igualdad d'Espanya, i amb Mireia Mata, directora d'Igualtat de la Generalitat. A més, han informat que aquest divendres tindran una reunió amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per abordar el tema. 

“Estem cansades de ser objecte de violència física, psicològica i sexual perpetrada per violadors racistes, classistes, feixistes, masclistes i capitalistes. En els últims mesos hem evidenciat l'augment d'aquestes violències i ningú hi dona importància perquè ens condemnen a la zona de no existència”, han exposat durant la presentació de l'agenda a la premsa. 

D’aquesta manera, han anunciat que el 8-M a les 9.00 hores faran una marxa sota el lema “Descolonitzar la Ruta: Sarrià-Plaça Catalunya”.