El director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, ha detallat avui en una entrevista a Catalunya Ràdio, amb Laura Rosel, la destitució del comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela. Aquest dilluns el departament d’Interior va fer cessar el comissari Josep Maria Estela després d’haver-li perdut la confiança per la falta d’alineament, ha assegurat, en una de les línies estratègiques del Govern amb la “feminització” del cos de la policia de Catalunya. 

Els fets es remunten a aquesta passat divendres, quan el director general, el mateix Pere Ferrer, i el conseller Joan Ignasi Elena, van rebre l’informe tècnic que havia redactat el comissari Estela i el comissari David Boneta sobre els 34 aspirants a comissaris. D’aquesta trentena, n’hi havia dotze que eren els millor puntuats, i entre aquests, de la llista que havia fet el mateix comissari en cap, hi havia les quatre dones que finalment han estat escollides comissàries. El mateix Ferrer també ha recordat que les quatre comissàries ja havien estat nomenades en llocs de responsabilitat pel mateix Elena quan es va configurar el nou Estat Major.

Ferrer defensa les quatre comissàries amb un informe tècnic

Ferrer ha explicat que tenint les quatre intendentes en molt bona puntuació i valoració per part dels tècnics, es va decidir fer la proposta de poder-les fer comissàries a les quatre, un fet que va xocar frontalment amb els interessos d’Estela, que volia una altre tipus de tria, amb quatre candidats masculins i dues dones. 

Segons Pere Ferrer, en veure que el comissari en cap no podia defensar davant de l’organització l’elecció de les quatre comissàries, tal com des d’Interior sí que s’havia fet, i a més, descansant sobre un informe tècnic que ho avalava, es va veure que s’havia entrat en un punt de no retorn. Fins aquest dilluns, quan es va decidir fer-lo cessar, destituint-lo i encarregat a Eduard Sallent, fins ara el número dos del cos, que assumís la tasca de comissari en cap. 

El director general s’ha referit a Eduard Sallent com una peça que totes les organitzacions voldrien tenir, per la seva vàlua personal i professional, alhora que ha posat també en relleu el moment de "tristesa" que li ha generat haver de destituir Estela, amb qui havien compartit projecte i també el disseny de l’arquitectura de la nova Prefectura després de relleu del major Trapero. Tot i això, ha assegurat que "el projecte segueix" tot i el canvi de persones al capdavant de l'organització.

Sallent, el cap dels Mossos sense interinatge

Preguntat per la presentadora, Ferrer ha explicat a Rosel que ara mateix “no li consta” que estigui previst un canvi de cap del cos a final d’any, com s’havia especulat. “El comissari Sallent és el comissari en cap des d’avui”, ha reblat. “No estem parlant d’interinitat”, ha assegurat el director general. Com en tots els càrrecs públics, ha recordat, “sempre tenim el nostre càrrec a disposició”, però ara mateix Sallent és el cap dels Mossos d’Esquadra i és amb qui des d’Interior s’ha confiat per encarar aquesta nova etapa, posar ordre i desplegar la nova estructura, la que abans de l’estiu va avançar ElNacional.cat.

Pere Ferrer també ha explicat que durant el dia d’ahir molts comandaments, entre ells comissaris i també intendents, van posar-se a disposició del comissari en cap entrant per sumar-se a l’equip i col·laborar en la nova estructura. Aquesta absència de “temporalitat” i “interinatge” també s’ha confirmat des d’Interior.

Elena demana explicar-se al Parlament

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha demanat comparèixer al Parlament per donar detalls de la destitució i tornar a detallar davant dels diputats, quina és la línia estratègica del departament amb la seguretat pública i, en concret, amb els Mossos d’Esquadra, tal com ha avançat el mateix Ferrer a Catalunya Ràdio

Sobre aquesta “orientació política”, que Ferrer la diferencia de les “ingerències polítiques”, de la qual els partits de l’oposició acusen el Govern, el director s’ha mostrat molt contundent contra qui exerceix de màxima oposició del conseller d’Interior, l’exconseller i ara diputat del PSC, Ramon Espadaler. “Espero que si mai Espadaler torna a ser conseller tingui orientació política. Mentre va ser el titular d’Interior no va inaugurar cap comissaria, no va aconseguir la jubilació anticipada, no va renovar el parc mòbil, no va aconseguir que els Mossos s’integressin al CITCO...”, ha detallat, en el moment on s’ha vist més contrariat al director general dels Mossos d’Esquadra.