Comença el compte enrere per a Carnestoltes 2023 i tots esperem el tret de sortida a la festa amb Dijous Gras 2023, també conegut com a Dijous Llarder. Aquesta assenyalada data marca el principi de Carnestoltes amb una setmana que tradicionalment es dedicava a menjar tots els plats i receptes que es prohibien més tard amb l'inici de la Quaresma, que cau una setmana després i s'inicia amb el Dimecres de Cendra, que enguany cau el 15 de febrer. T'expliquem tots els detalls de Dijous Gras, què es menja i d'on ve la tradició de menjar botifarra d'ou o la coca de llardons.

Quan és Dijous Gras 2023?

Les dates de Carnestoltes i Dijous Gras 2023 estan estretament relacionades, ja que la festivitat més alegre s'estableix tradicionalment a partir de la Quaresma i el calendari lunar, que produeixen petites variacions cada any. Per calcular quan és Dijous Llarder 2023, s'han de calcular set setmanes després de la primera lluna plena un cop passat el solstici d'hivern, que va ser dimecres 21 de desembre 2022. A més, a l'equació s'ha de sumar Setmana Santa, ja que Carnestoltes se celebra quaranta dies abans de Dijous Sant, que enguany és el 6 d'abril. Per tant, Carnestoltes 2023 cau entre dijous 16 de febrer —Dijous Gras o Dijous Llarder— i dimecres 22 de febrer, Dimecres de Cendra.

Què es menja per Dijous Llarder i per què?

Com dèiem, la tradició del Dijous Gras o Dijous Llarder —també conegut com a dia de la truita o dia de l'ou i el porc— busca consumir aliments que després estaran prohibits per la Quaresma, destacant tota mena d'àpats amb gran quantitat de greix animal, com ara els llardons o la botifarra d'ou. Aquesta, de fet, és la més típica i com bé sabem és un embotit fet de carn d'espatlla, cansalada, carn del cap, ous, sal i pebre negre, que li donen un color groguenc. S'elabora i té un gust similar a la botifarra blanca i és molt comú integrar-la per fer una truita de botifarra d'ou

🍴 Truita de Botifarra d'Ou per Dijous Llarder | Receptes de La Gourmeteria
 

La part més dolça d'aquesta època abans de Carnestoltes la dona la coca de llardons, que es fa a base d'ous, sucre, farina, llardons i pinyons i ha esdevingut una de les tradicions gastronòmiques més conegudes de Catalunya, repetint-se com a plat estrella per Sant Joan i Sant Pere i anant acompanyada de vi dolç, moscatell, malvasia o cava. Seguint la recepta més tradicional, només calen 20 minuts per fer aquesta coca de llardons, que és de les més senzilles d'elaborar. Es pot fer servir pasta full ja feta i comprada o dedicar-hi una estona més a preparar-la a casa.

🍴 Coca de llardons | Receptes de La Gourmeteria