Comença el compte enrere per a Carnaval 2024 i tots esperem el tret de sortida a la festa amb Dijous Gras 2024, també conegut com a Dijous Llarder. Aquesta assenyalada data marca el principi de Carnaval, que aquest any se celebrarà el dia 8 de febrer, amb una setmana que tradicionalment es dedicava a menjar tots els plats i receptes que es prohibien més tard amb l'inici de la Quaresma, que cau una setmana després i s'inicia amb el Dimecres de Cendra, que enguany cau el 14 de febrer. T'expliquem tots els detalls de Dijous Gras, què es menja i d'on ve la tradició de menjar botifarra d'ou o la coca de llardons.

🥳 Carnaval 2024 a Catalunya: 9 rues que has de viure almenys un cop a la vida

🎉 Carnaval 2024 a Barcelona: rua, programa i dates
 

Quan és Dijous Gras 2024?

Les dates de Carnaval i Dijous Gras 2024 estan estretament relacionades, ja que la festivitat més alegre s'estableix tradicionalment a partir de la Quaresma i el calendari lunar, que produeixen petites variacions cada any. Per calcular quan és Dijous Llarder 2024, s'han de calcular set setmanes després de la primera lluna plena un cop passat el solstici d'hivern, que va ser divendres 22 de desembre 2023. A més, a l'equació s'ha de sumar Setmana Santa, ja que Carnestoltes se celebra quaranta dies abans de Dijous Sant, que enguany és el 28 de març. Per tant, Carnaval 2024 cau entre dijous 8 de febrer —Dijous Gras o Dijous Llarder— i dimecres 14 de febrer, Dimecres de Cendra.

Què celebrem el dia de Dijous Gras?

La intenció de la festivitat del Dijous Gras és la de poder consumir aquells aliments que queden restringits durant el temps de Quaresma. Tradicionalment, ha estat una celebració centrada en l'àmbit familiar, però actualment hi ha poblacions en les quals es fa un sopar popular per tal d'escalfar motors per la setmana de Carnaval.

És un dia dedicat al menjar, en el que sempre s'ha aprofitat per inflar-se a productes derivats del porc, prohibit durant el temps de dejú de la Quaresma, i tota mena de dolços. A Catalunya és una tradició que se segueix celebrant a multitud de cases, però també se celebra a altres localitats espanyoles com Aragó, Castella la Manxa, Comunitat Valenciana o a algunes localitats de la Comunitat de Madrid, a més de celebrar-se a països com Polònia, Alemanya o Itàlia.

Què es menja per Dijous Llarder i per què?

Com dèiem, la tradició del Dijous Gras o Dijous Llarder —també conegut com a dia de la truita o dia de l'ou i el porc— busca consumir aliments que després estaran prohibits per la Quaresma, destacant tota mena d'àpats amb gran quantitat de greix animal, com ara els llardons o la botifarra d'ou. Aquesta, de fet, és la més típica i com bé sabem és un embotit fet de carn d'espatlla, cansalada, carn del cap, ous, sal i pebre negre, que li donen un color groguenc. S'elabora i té un gust similar a la botifarra blanca i és molt comú integrar-la per fer una truita de botifarra d'ou

🍴 Truita de Botifarra d'Ou per Dijous Llarder | Receptes de La Gourmeteria
 

La part més dolça d'aquesta època abans de Carnaval la dona la coca de llardons, que es fa a base d'ous, sucre, farina, llardons i pinyons i ha esdevingut una de les tradicions gastronòmiques més conegudes de Catalunya, repetint-se com a plat estrella per Sant Joan i Sant Pere i anant acompanyada de vi dolç, moscatell, malvasia o cava. Seguint la recepta més tradicional, només calen 20 minuts per fer aquesta coca de llardons, que és de les més senzilles d'elaborar. Es pot fer servir pasta full ja feta i comprada o dedicar-hi una estona més a preparar-la a casa.

🍴 Coca de llardons | Receptes de La Gourmeteria

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!