El consum de fruites i verdures de colors té molts beneficis i una nova investigació de la Universitat d'Austràlia acaba d'afegir-li'n un nou especialment beneficiós per als homes: aquells que consumeixen regularment aquest tipus d'aliments tenen menys probabilitats que els diagnostiquin càncer de pròstata. Per tant, un arc de Sant Martí d'aliments rics en determinats micronutrients ajuda a prevenir el càncer de pròstata, així com a accelerar la recuperació dels homes que se sotmeten a radioteràpia per tractar la malaltia.

Investigadors australians van comparar les concentracions plasmàtiques de micronutrients de pacients amb càncer de pròstata amb un grup de control sa, revelant nivells baixos de luteina, licopè, alfa-carotè i seleni en els pacients amb càncer de pròstata i nivells alts de ferro, ensofri i calci en el mateix grup, en relació amb els controls. L'augment dels danys en l'ADN després de l'exposició a la radiació també es va associar a nivells baixos de licopè i seleni en el plasma sanguini.

Els homes amb concentracions plasmàtiques inferiors a 0,25 micrograms (ug) per mil·lilitre (mL) de licopè i/o inferiors a 120ug/L/L de seleni tenen un risc més gran de càncer de pròstata i és probable que siguin més sensibles als efectes nocius de la radiació. Amb aquestes dades, el coautor de l'estudi, el doctor Permal Deo, de la Universitat d'Austràlia del Sud . afirma que és preferible consumir aliments naturalment rics en licopè i seleni que prendre suplements, els beneficis dels quals són limitats, segons estudis anteriors. Entre els aliments rics en licopè es troben els tomàquets, els melons, les papaies, el raïm, els préssecs, les síndries i els nabius vermells. Els aliments rics en seleni són la carn blanca, el peix, el marisc, els ous i la fruita seca.

Els aliments de millor absorció

"La nostra recomanació és adoptar una dieta mediterrània amb l'ajuda d'un dietista, ja que les persones absorbeixen els nutrients de diferents maneres, depenent dels aliments, el sistema digestiu, el genotip de la persona i possiblement el seu microbioma", afirma el doctor Deo.

El càncer de pròstata continua sent un dels més freqüents i mortals entre els homes, però les deficiències nutricionals associades a ell continuen sent en gran manera desconegudes, d'allà aquest estudi. Altres factors de risc, com l'origen ètnic, els antecedents familiars i l'edat, ja s'han relacionat amb el càncer de pròstata. El doctor Deo assegura que "hi ha proves sòlides que el sobrepès i l'estatura augmenten el risc de càncer de pròstata. Les dietes riques en productes lactis i pobres en vitamina E també poden augmentar el risc, però les proves són menys clares". Els aliments rics en vitamina E són els olis vegetals, la fruita seca, les llavors, les fruites i les verdures.