Tots els països tenen un encant especial, però Polònia fa olor de pierogi, bars de llet i aire lliure. Sí, ho has llegit bé tot i que no és un bar on prendre llet. De fet, són un tipus de restaurants on s'hi serveixen menús i menjars a preus (molt) econòmics. Polònia té molts indrets per descobrir, a peu, en autobús o en tren. Només cal triar quines zones ens criden més l'atenció. Perdre's per Gdansk, Varsòvia o Cracòvia potser són les opcions més 'tradicionals', però d'itineraris, n'hi ha molts. Decideixis el que decideixis, hi ha curiositats sobre Polònia que són universals. 

1. Novè país més gran d'Europa

Vuitè si no s'inclou Rússia. Polònia pot ser un país que passa desapercebut, però no és pas petit. De fet, és un dels més grans. Ho és més que Itàlia i el Regne Unit. 

2. El nom de Polònia (Polska) té un significat

Té el seu origen en el nom Polanie, que significa "gent que viu en camp obert".

3. Ciutat reconstruïda gairebé de manera total

Varsòvia és la ciutat dels contrastos. El nucli antic que es pot veure no és el nucli antic real d'abans de la guerra. L'original va ser bombardejat completament als anys 40 i els polonesos ho van reconstruir fent servir pintures específiques. Per això es veu com si fos del segle XIV i no del XX.

varsovia unsplash

Stare Miasto de Varsòvia / Unsplash

4. Marie Curie era en realitat polonesa

Marie Curie, la dona que va descobrir el poloni i el radi no era francesa sinó polonesa. El seu nom era Marie Sklodowska abans de casar-se amb el francès Pierre Curie. Va ser la primera dona en guanyar un Premi Nobel, la primera persona i única dona en guanyar dues vegades i l'única persona en guanyar un Premi Nobel en dues ciències diferents. 

5. Els animals més pesats d'Europa viuen a Polònia

El bosc de Białowieża de 150.000 hectàrees és el bosc més antic d'Europa. Allà, hi viuen uns 800 bisons europeus, els més pesats d'Europa. 

6. Celebren el dia del nom

A més de l'aniversari, els polonesos celebren també el dia del nom, que és el dia que commemoren el Sant. Els noms associats a cada dia apareixen a tots els calendaris de Polònia, de manera que el dia del nom és sovint més important que un aniversari perquè tothom se'n recorda. 

varsovia unsplash

Edificis moderns a Varsòvia / Unsplash

7. Collir bolets és una activitat familiar a Polònia

Anar al bosc i collir bolets és una activitat popular per a molta gent a Polònia.

8. Menjar al restaurant més antic d'Europa

Situat a Wroclaw, el Piwnica Swidnicka és el restaurant més antic d'Europa, obert des de 1.275

9. El típic menjar tradicional que no és oficial

Zapiekanka és una baguette tallada per la meitat, coberta amb formatge i bolets i regada amb all i maionesa... i molta salsa de tomàquet.

10. Polònia és un dels països més religiosos d'Europa

A Polònia, el 92% de la població es declara creient. El 90,46% de la població del país practica el Cristianisme, segons Datos Macro d'Expansión.

 

 

Imatge principal: Stare Miasto de Varsòvia / Unspash