Hongria és el país on se't pot congelar una tovallola en ple hivern després d'haver-te embolicat sortint de les termes Széchenyi, a Budapest. Però per descobrir això no cal ser gaire llest tenint en compte que al mes de gener les temperatures poden oscil·lar entre els 3 graus i els 2 graus negatius. Ara bé, l'experiència d'estar-se banyant mentre neva en una aigua que pot estar perfectament entre 36 graus i 42 graus és prou plaent. Hongria està plena de secrets i curiositats que poden fer que si ja l'has visitat, tinguis ganes de tornar. I que si no hi has estat mai encara, vulguis anar-hi demà mateix.

1. Un mar interior?

No és ben bé un 'mar interior' però cobreix uns 600 quilòmetres quadrats. Es tracta del llac Balaton i ja ha adquirit el sobrenom de mar hongarès. Es troba al sud-est de Budapest i és el més gran d'aigua dolça de l'Europa Central. S'hi pot navegar i també hi ha zones habilitades per al bany.

lago balaton unsplash

Llac Balaton / Unsplash

2. Quaranta-quatre lletres de l'abecedari

L'alfabet català te vint-i-sis lletres. Si ja semblen moltes, l'hongarès en té 44. A més, hi ha diverses lletres que es combinen per fer-ne una. Un cas podria ser el dzs que es pronuncia com a j. Però, no és l'única grafia que es pronuncia com a j perquè sense anar més lluny també hi ha la lletra j. 

budapest puerta castillo buda unsplash

Porta del Castell de Buda / Unsplash 

3. Antiga tradició del vi

Poca gent pensa en Hongria i el vi. El cas és, però, que segons el portal Corinthia, hi ha la regió vinícola oficial demarcada més antiga del món: Tokaj. Els experts han trobat restes d'aquesta tradició de fa més de dos mil anys. De fet, el rei francès Lluís XIV va declarar una vegada el vi de la regió com a "vi dels reis".

4. El país de la neu (?)

Segurament quan es pensa en Hongria no es fa per anar a esquiar. Tot i que potser s'hauria de canviar de punt de vista. El país té una col·lecció prou àmplia de pistes d'esquí. La més pròxima a la capital és Dobogókő. Ara bé, la més famosa és la de Síaréna Eplény, que té el sobrenom de petits Alps.

5. La sinagoga més gran d'Europa

Budapest té la sinagoga més gran d'Europa i la segona més gran del món. Si es passa pel carrer Dohány és difícil que passi desapercebuda. Té capacitat per a 300 persones. 

6. Les coves de Budapest

La capital d'Hongria és coneguda per les seves termes, però també hi ha força laberints subterranis. Szemlöhegy és una de les poques coves obertes al públic. 

7. Ruin Bars

La majoria de ruin bars o ruin pubs no estan precisament en ruïnes. Ara bé, tradicionalment, se situaven en cases abandonades i molts d'ells tenen una estètica única. Decoració jove i desenfadada, llumetes, bon beure i bon menjar. Ideal per a després d'un dia caminant i descansar en un ambient distès i diferent. 

ruin bar budapest unsplash

Szimpla Kert, Budapest / Unsplash

8. S'hi pot veure un rei momificat

A Budapest hi ha, com a mínim, una mòmia. Es troba a la Basílica de Sant Esteve de la capital i està conservat en una capella. Es tracta del rei Esteve, el primer monarca del país, i s'exhibeix en una vitrina ornamentada. I és considerada com una relíquia sagrada. 

9. El tercer Parlament més gran del món

Construït entre el 1884 i el 1902, el Parlament de Budapest ha estat l'obra més gran de la seva època. Segons el portal turístic Disfruta Budapest, té 691 habitacions. És el tercer parlament més gran del món després del de Romania i Argentina. 

parlamento de budapest unsplash

Parlament de Budapest / Unsplash

10. Setanta milions de litres d'aigua termal

Budapest té el nombre de fonts termals més gran del món. Fins a 70 milions de litres d'aigua termal pugen a la superfície de la terra diàriament. 

baños termales budapes unsplash

 Széchenyi, Budapest / Unsplash

 

 

Imatge principal: vista aèria de la ciutat de Budapest / Unsplash