La prohibició de fumar al carrer si no es garanteix la distància de seguretat aplicada a Galícia podria estendre's a curt termini una vegada diverses associacions han demanat que s'apliqui en tot el territori espanyol.

Facua-Consumidors en Acció ja va reclamar dimecres a la resta de comunitats autònomes que "segueixin l'exemple" de Galícia i prohibeixin fumar mentre es camina pel carrer o en terrasses si no es garanteix la distància de seguretat, com a mesura de prevenció davant de la propagació de la Covid-19.

En un comunicat, l'associació ha instat la resta de governs a plantejar "amb la brevetat més gran possible mesures similars que evitin que el tabac es converteixi en un factor de contagi per Covid-19 en els espais públics". "La necessitat de treure's o abaixar-se la màscara per fumar elimina la protecció que ofereix aquest element", ha assenyalat.

Facua recorda que, juntament amb una trentena d'organitzacions, es van dirigir al govern espanyol "per reclamar-li la prohibició del tabac a les terrasses i que declarés els establiments hotelers espais sense fum i sense vapors".

No fumar en terrasses

Així, han explicat que la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica "va recomanar a la població no fumar en terrasses ni espais públics durant el període de desescalada", ja que "són llocs on pot augmentar el risc de contagi tant per als fumadors com per al seu entorn".

Per la seva banda, la presidenta de Nofumadores.org, Raquel Fernández Megina, va celebrar la prohibició afirmant que "és una mesura que s'hauria d'adoptar ja a tot Espanya, almenys durant la pandèmia, i que oferiria protecció legal per defensar-se del fum". En aquest sentit, l'associació ha recollit el suport de més de 81.000 persones a través de la seva petició 'Terrasses sense fum JA!' a la plataforma Change.org per acabar amb el fum a les terrasses d'hostaleria. Encara que els decrets de les comunitats autònomes obliguen a portar màscares a tota hora, en la pràctica els fumadors continuen fumant en terrasses d'hostaleria i al mateix carrer, "dificultant l'esforç col·lectiu de lluita contra la pandèmia", segons Nofumadores.org.

10 metres de distància

Els experts reclamen que la distància social davant d'un fumador ha de ser de fins a 10 metres, "la qual cosa és força impossible de complir a les terrasses d'hostaleria". Un fumador, a més, té més del doble de possibilitats d'un agreujament del SARS-CoV-2.

"A Espanya se socialitza principalment en bars i terrasses. Acabar amb el tabac en els espais exteriors de l'hostaleria seria, per tant, la mesura més barata i efectiva per aconseguir la desnormalització de l'acte de fumar i facilitar el desenganxament de l'addicció d'un bon nombre de fumadors", ressalten des de Nofumadores.org.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat