El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest divendres que queda prohibit fumar en tot el territori quan no es respecti la distància de seguretat. Malgrat que es pot continuar fent sempre que hi hagi una distància de 2 metres, el ministre ha insistit que "és millor no fumar, però la indicació específica és si no es pot mantenir la distància".

​A més, també ha anunciat el tancament de les discoteques, sales de ball i bars de copes. Durant la roda de premsa, Illa ha constatat que queden limitades les visites als centres sociosanitaris i residències a una al dia i un màxim d'una hora. Així, s'hauran de fer PCR als nous ingressos de les residències i també als treballadors que tornin de vacances. 

Tot i que de moment no s'han prohibit els elements multitudinaris, hi haurà l'obligació de fer-ne una avaluació. També caldrà fer cribatges a grups específics en zones que es detecti una incidència de casos de coronavirus més important. 

Missatge als joves

 

D'aquesta manera, ha aprofitat la compareixença per enviar un missatge als joves i recordar-los la importància de seguir les mesures de seguretat. "No fer botellón, no fumar si no es pot mantenir la distància de seguretat o no reunir-se amb més de deu persones", ha exposat. De la mateixa manera que s'ha dirigit als joves, també ha volgut tenir unes paraules d'elogi "a les persones grans" pel "compliment estricte de les mesures". 

El ministre ha parlat de fins a onze mesures aprovades per l'executiu per fer front al coronavirus que afectaran a la societat. Entre aquestes onze mesures, també hi ha l'obligació dels restaurants i bars de tancar a la 1 de la matinada i la impossibilitat d'acceptar clients a partir de mitjanit. 

Confinament per zones, una opció gens descartable

Illa no ha descartat, així, el confinament d'alguna zona de manera puntual a conseqüència dels rebrots que hi ha a Espanya. De fet, ho ha aprofitat per recordar que ja s'ha fet, com és el cas de Lleida