Els dos guàrdies civils que van vexar a un ciutadà flamenc, Kris Charlier, per parlar català a l'aeroport del Prat hauran de declarar demà dijous. Ho faran en qualitat d'investigats per un possible delicte d'integritat moral, arran de la denúncia que va presentar Charlier amb el suport legal de Plataforma per la Llengua. 

Els fets van succeir el 9 de desembre de 2019, quan aquest jubilat flamenc, que es va instal·lar a Bigues i Riells ja fa anys, havia de passar el control de seguretat a l'aeroport del Prat. Allà, un guàrdia de seguretat el va retenir perquè va notar que duia alguna cosa sota la roba. Charlier li va intentar explicar la seva situació en català, llengua amb què s'ha integrat al país, però el guàrdia no va ser capaç de comprendre'l i van exigir-li que parles en castellà, una llengua que no domina. 

Una bossa d'estoma 

Finalment, va cridar als dos guàrdies civils ara investigats, que tampoc el van entendre i van obligar el ciutadà a abaixar-se els pantalons en públic. L'embalum, tal com els havia intentat explicar, era una bossa d'estoma que portava enganxada al cos des que va haver de ser intervingut d'un càncer de còlon. Un cop superat aquest mal tràngol, quan l'afectat ja era a l'avió, un agent de seguretat va entrar a l'aeronau, li va comunicar que la policia li havia prohibit volar i el va fer sortir immediatament.

A més, els dos agents van acabar denunciat Charlier per desobediència i per negar-se a cooperar amb la policia. Aquestes denúncies ja han estat arxivades.

Delicte comès per funcionaris públics 

El passat sis de maig Charlier ja va declarar davant el jutjat d'instrucció penal del Prat de Llobregat. Llavors, des de Plataforma per la Llengua, entitat que ha assessorat legalment la víctima, van celebrar que un cas de discriminació lingüística com aquest sigui investigat per un jutjat penal i confiaven que arribi a judici perquè els fets "comporten un delicte contra la intimitat comès per funcionaris públics". Per demostrar els fets, consideren clau que la jutgessa pugui visionar les imatges captades per les càmeres de seguretat.

Kris Charlier juzgados Prat del Llobregat discriminación lengua catalana / acnKris Charlier, després de declarar el passat mes de maig / ACN 

Charlier va rebre el suport de diversos representants polítics, com ara Aurora Madaula, de Junts, els diputats d'ERC Juli Fernández i Engelbert Montalà, el diputat de la CUP Dani Cornellà, la diputada d'En Comú Podem Jess González i l'alcalde de Bigues i Riells, Joan Josep Galiano Peralta.

Investigat per via penal 

Ara, segons informen des de Plataforma per la Llengua, la jutgessa encara podria cridar a declarar com a testimonis més persones implicades: dos agents més de la Guàrdia Civil, els dos vigilants de seguretat privada d'AENA que es trobaven a l'arc de seguretat en el moment dels fets i els membres de la tripulació de l'avió de Ryanair que Charlier va ser forçat a abandonar. Dos agents ja han declarat com a testimonis. 

En un comunicat, l'entitat celebra que el cas avança positivament, a l'espera que un cop s'hagi acabat el procés d'investigació, el jutjat d'instrucció emetrà una interlocutòria en què es determinarà si la causa queda arxivada o si tira endavant. En aquest sentit, recorden que a Catalunya només hi ha el precedent d'un episodi de discriminació lingüística que hagi arribat a ser investigat per la via penal. També va ser un cas de vexació perpetrat per guàrdies civils, en aquest cas contra un pagès de l'Empordà, i va acabar amb l'absolució dels policies.  

El delicte contra la integritat moral, pel qual investiguen els policies, pot comportar una pena d’entre sis mesos i dos anys de presó.