La crisi climàtica s'acarnissa amb les embarassades dels Països Catalans, segons un informe del grup d'especialistes Climate Central publicat aquest dimecres. Els investigadors han quantificat directament i a escala internacional com el canvi climàtic fa augmentar els dies de calor de risc per a les persones embarassades, de manera que també hi ha dades per a l'Estat espanyol. I a l'Estat espanyol, qui s'emporta la pitjor part són, amb diferència, les illes Balears, Catalunya i el País Valencià.

🌡️ Temperatures i pluges de rècord a Europa (i els Països Catalans se n'emporten la pitjor part)
 

Entre el 2020 i el 2024, l'Estat espanyol va experimentar cada any de mitjana 22 dies addicionals de calor de risc durant l'embaràs a causa de la crisi climàtica. Les Illes Balears van ser la comunitat autònoma amb la xifra més alta de dies (28) addicionals de calor de risc durant l'embaràs cada any per mor del canvi climàtic. Catalunya i el País Valencià van quedar empatades en tercera posició amb Múrcia, amb 25 dies. La segona posició va ser per a Castella-la Manxa, amb 26.

Barcelona, la ciutat més afectada

Climate Central també recull les dades de quatre ciutats a l'Estat espanyol, d'entre les quals destaca Barcelona: va ser l'urbs amb la xifra més alta de jornades (28) addicionals de calor de risc durant l'embaràs cada any a casa del canvi climàtic. Per darrere, Madrid (25), València (22) i Sevilla (11). Arribats a aquest punt, paga la pena recordar que la capital catalana és la ciutat europea on s'esperen més morts per la crisi climàtica, segons un estudi publicat el gener passat. Precisament, des de Climate Central recorden que la crisi climàtica és també una crisi de salut pública i que, si no es redueixen ràpidament les emissions, la calor extrema provocada pel clima empitjorarà encara més, amb greus conseqüències per a les persones embarassades i els nens d'arreu del món.

Pel que fa a l'estudi global, els investigadors han fet servir principalment dues eines. D'una banda, han analitzat les temperatures diàries del 2020 al 2024 en 247 països i 940 ciutats per mesurar l'augment dels dies de calor de risc durant l'embaràs. És a dir, els dies en els quals les temperatures màximes superen el 95% de les temperatures locals històriques, un llindar que està associat a un risc més alt de part prematur —que, alhora, pot tenir efectes duradors en la salut del nadó i augmentar el risc de problemes de salut materna després del part—. D'una altra, han calculat la xifra de dies de calor de risc en l'embaràs que s'haurien produït en el món sense canvi climàtic i l'han comparada amb la xifra total observada cada any: això ha permès comptar quants dies de calor de risc en l'embaràs es van afegir anualment a causa de la crisi climàtica.

Més embarassos d'alt risc

L'informe de Climate Central mostra com tots els països analitzats van experimentar un augment dels dies de calor de risc durant l'embaràs a causa de la crisi climàtica, causada principalment per la crema de combustibles fòssils com el carbó, el petroli i el gas. En gairebé el 90% dels països (222 de 247), el canvi climàtic va duplicar com a mínim la xifra anual de dies de calor de risc durant l'embaràs en els últims cinc anys, en comparació amb un món sense crisi climàtica. A més, en gairebé un terç dels països (78 de 247), el canvi climàtic va afegir almenys un mes més de dies de calor de risc. Finalment, la crisi climàtica va afegir la xifra més alta de dies de calor de risc durant l'embaràs en els països en desenvolupament en zones que sovint tenen un accés limitat a l'atenció sanitària, com ara el Carib, l'Amèrica Central i del Sud, les illes del Pacífic, el Sud-est asiàtic i l'Àfrica subsahariana. Aquestes regions es troben entre les més vulnerables als efectes del canvi climàtic, tot i ser les que menys contribueixen a les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

La vicepresidenta científica de Climate Central, Kristina Dahl, ha advertit que la crisi climàtica augmenta “les probabilitats que no es produeixin embarassos sans a tot el món”. “És probable que els efectes sobre la salut materna i infantil empitjorin si no deixem de cremar combustibles fòssils i abordem urgentment el canvi climàtic”, ha afegit. I Bruce Bekkar, metge especialista en salut femenina i autoritat en els perills del canvi climàtic per a la salut humana, ha recordat que “la calor extrema és una de les amenaces més urgents per a les dones embarassades de tot el món, i fa que cada vegada més embarassos siguin d'alt risc”. “Reduir les emissions de combustibles fòssils no només és bo per al planeta, sinó que és una passa crucial per protegir les embarassades i els nounats de tot el món”, ha conclòs.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!