El Parlament de Catalunya ha celebrat aquest dimarts el centenari del naixement del periodista i escriptor Paco Candel, autor de diverses publicacions centrades en el fet migratori, com ara Els altres catalans, que retrata la convivència amb els immigrants espanyols en la Catalunya dels anys seixanta. Precisament aquesta qüestió ha estat el fil conductor dels discursos institucionals. Per una banda, el president de la cambra, Josep Rull, ha animat a "rebel·lar-se" contra els qui atien l'odi als nouvinguts. "Si aquest relat penetra i preval, Catalunya simplement deixa d'existir", ha alertat durant el seu parlament. En la mateixa línia, la consellera de Drets Socials, Mònica Martínez Bravo, ha defensat que cal "vetllar per conservar el model d'acollida" i combatre els discursos d'odi. L'acte d'homenatge ha estat una proposta de la Fundació Paco Candel, Òmnium Cultural i l'Ateneu Barcelonès. Entre els assistents a l'acte hi havia els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i José Montilla, que també han dedicat unes paraules a la figura de Candel en un vídeo projectat a l'auditori del Parlament.
Candel, un model a seguir
En el seu discurs de clausura, Josep Rull ha destacat que "Candel va ser clau en la interpretació del fet migratori", una lectura que ha considerat vigent al segle XXI. "Paco Candel es rebel·laria amb rotunditat davant d'allò que alguns veiem i sentim", ha afegit, fent una crida a "ser legataris" de l'escriptor i periodista. "Ens hem de rebel·lar contra aquells qui diuen que aquesta mai serà la terra dels seus fills", ha insistit el president del Parlament, que ha conclòs que "si aquest relat penetra, si aquest relat preval, Catalunya simplement deixa d'existir".
De la mateixa manera, la consellera Mònica Martínez Bravo ha aprofitat el seu discurs per reivindicar la visió del catalanisme i de les polítiques públiques que va tenir el periodista. "Això ha fet que Catalunya hagi estat un model d'acollida, que catalans siguem tots", ha defensat la titular, que també ha reclamat fer front als discursos d'odi.
L'acte de commemoració, que ha estat conduït per la periodista Laura Aznar, ha comptat amb les intervencions de Gal·la Cortadellas, vicepresidenta de la Fundació Paco Candel; Xavier Antich, president d'Òmnium Cultural, i Isona Passola, presidenta de l'Ateneu Barcelonès. A banda, s'ha fet una taula rodona amb el periodista Marc Andreu, la politòloga Eunice Romero i la directora de 'La Marina', Yohani Limpias.
Antich: "Catalunya no s'explica sense les famílies vingudes d'arreu"
Al seu torn, el president d’Òmnium Cultural ha afirmat que "commemorar el centenari del naixement de Paco Candel no és un mer exercici de memòria" sinó "un compromís explícit amb el país que som i, sobretot, amb el país que volem ser". Durant l’acte de commemoració, Antich ha dit que Candel "va ajudar a mirar-nos sense trampes ni recances, amb la veritat per bandera i amb l’objectiu de la cohesió social i nacional" i que "va fer comprendre que la Catalunya contemporània no s’explica sense la història de milers i milers de famílies vingudes d’arreu".
Antich ha destacat la importància de reivindicar avui dia el llegat de Candel, "en un moment marcat per l’augment de les desigualtats, l’exclusió social i els discursos d’odi". En aquest sentit, ha recordat que a Catalunya, el 36% de la població ha nascut fora, i més del 75% és fruit directe o indirecte de processos migratoris. "Aquesta realitat no és un problema: és una oportunitat, un orgull i un element estructural de la nostra nació", ha conclòs.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!