Tercera setmana que els nens i les nenes no van a l’escola i es queden a casa com a conseqüència del coronavirus. En alguns països s’està pensant implementar que els infants i joves puguin sortir tot i que alguns epidemiòlegs ho desaconsellen. Però, i què passarà a l’estiu? I amb les activitats programades per Setmana Santa? Les cases de colònies i albergs també fan front a la pandèmia del Covid-19, amb les mesures de tancament decretades per les autoritats governamentals i amb la responsabilitat per tal d’evitar la seva propagació. Però amb l'estat d'alarma i el coronavirus, des del 14 de març, aquests espais educatius s’han vist abocats a un escenari incert, just quan comença el període de més activitat de l’any amb les colònies escolars.

L’ampliació de l’estat d’alarma ara també aplegarà la suspensió de les estades programades durant la Setmana Santa de les entitats de lleure del país. A hores d'ara, encara és una incògnita quan es podrà tornar a la "normalitat" i el govern no descarta fer-ho gradualment. Malgrat tot, després d’aquest període excepcional, caldrà per part de tothom recuperar l'activitat habitual i, ara més que mai, prendrà molta importància que infants i joves puguin tornar a gaudir d’espais on compartir i conviure, participar d'activitats de lleure i d’aprofitar oportunitats d’aprenentatge amb els seus companys, en entorns a l’aire lliure i en contacte amb la natura, segons ha explicat l’Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya (ACCAC) a través d’un comunicat.

Situació crítica just abans de l'inici de temporada

Aquesta pandèmia ha coincidit amb un moment clau on ja fetes les inversions en infraestructura i en recursos humans, es disposaven a encetar la temporada. És per això que moltes instal·lacions es veuen en una situació crítica que en fa perillar la seva continuïtat, perquè hauran perdut pràcticament en tres quartes parts les seves possibilitats d’activitat habitual anual.

L’entitat creu que les mesures actuals de l’administració seran insuficients degut que un gran nombre de treballadors d’aquest sector són gestionats per petites empreses i negocis familiars. Així, l’ACCAC demana el suport de l’administració per tal de procurar mantenir els compromisos contractuals d’escoles i entitats, tot i que impliqui diferir-los a un temps on puguin reprendre la normalitat perduda.