La resposta no és la mateixa avui que la setmana passada o, si més no, l'oferta que hi havia en el mercat si es volia fer la prova pagant. El ministeri de Sanitat i el departament de Salut han remarcat que intervenen la sanitat privada per l'estat d'alarma generat de la crisi del coronavirus. Cap hospital o laboratori pot oferir a nivell privat una prova del COVID-19 a qui se la vulgui fer.

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, les principals empreses de biotecnologia dedicades al desenvolupament i fabricació de productes de diagnòstic estan completament desbordades. Diàriament, poden arribar a produir 40.000 proves cadascuna d'elles i les envien posteriorment a un distribuïdor que s'encarrega de fer arribar als hospitals. Aquests laboratoris insisteixen amb què tan sols treballen directament amb els distribuïdors i en cap cas poden ofertar-ho a tall personal.

D'altra banda, les proves han de seguir la marca CE, és a dir, de Conformitat Europea. Un certificat amb què no comptaven alguns centres que oferien, tan sols fa uns dies, aquestes proves. A més, el Reial Decret impulsat pel govern d'Espanya estableix que qui tingués proves les havia de cedir al ministeri de Sanitat. Per tot plegat, laboratoris com Echevarne l'han deixat de comercialitzar. La setmana passada encara podíem veure a la seva web, la possibilitat de fer-se la prova del coronavirus per 165 euros. Avui és del tot impossible.

prova test 1

En el cas d'Echevarne, es detallava que proporcionaven al client un kit amb una escombreta que s'havia d'introduir a la boca, "fregar-la deu vegades a la part de la faringe" i posteriorment repetir la mateixa acció dins el nas. Aquesta escombreta s'havia de posar en un tub precintat i es guardava a la nevera fins que venia el missatger a recollir-la. A més, també detallava que no es podia fumar, beure ni mastegar fins a 30 minuts abans de la prova.

test 2

El tub s'enviava per missatgeria, abans de 24 hores, i donaven els resultats a través de correu electrònic. Aquests testos, ara no es consideren vàlids. El preu de la seva comercialització en aquest cas era de 165 euros, per sobre dels 46 euros que la sanitat pública li costa ja que la demanda, com en el cas de les mascaretes o el líquid desinfectant, també s'havia disparat.

Altres hospitals aclareixen que ara també estan a la disposició del ministeri i han adaptat tot el seu funcionament. No obstant, abans dels darrers canvis sí ofertaven aquesta mena de proves en casos d'empreses o col·lectius associats que ho demanessin de forma privada. És el cas d'HM Hospitales que va haver d'aclarir a través de twitter la polèmica generada especificant que s'havia fet aquest servei però sempre "sota un control mèdic del propi hospital i l'empresa sol·licitant".