En una situació com l’actual, de confinament per la pandèmia del coronavirus, algú es podria preguntar si té gaire sentit instal·lar-se una de les aplicacions per lligar que ofereix el mercat. Veure una pel·lícula a distància, quedar per sopar (virtualment) o explicar-se el que es veu per la finestra, pot semblar que no té gaire interès.

Avorriment, sortir de la zona de confort... la certesa és que, tot i que els usuaris no poden tenir cites en persona, aplicacions o webs per lligar com Meetic asseguren que l'intercanvi de missatges ha augmentat un 10% des que va començar l'alerta sanitària i a Tinder un 25% durant les primeres setmanes de confinament.

flirtejar unsplash

Unsplash

“Independentment del futur que tingui, de quedar o no quedar per les circumstàncies actuals, la gent ho farà igual o fins i tot més”, explica el sociòleg i professor dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC, Francesc Núñez. “Posar-te en aquestes aplicacions és també pensar que pots trobar algú i fantasiejar. Enviar el missatge i que et contesti, són coses que et disparen la imaginació”.

“Quan ens posem en aquest tipus de webs o aplicacions busquem connexions més enllà”, explica la psicòloga Magda del Pilar, del Centre de Psiologia Dendros. “Ara disposem de més temps per la situació actual i segurament l’increment d’usuaris en aquests portals es deu a això”.

Una conversa profunda, una birra virtual

Però, i després d'un mes de conversa, què? “La capacitat i les converses que tenen lloc en aquests espais, amb gent desconeguda, són més sinceres i profundes, i fins i tot, commovedores que altres”. Segons Núñez, això passa perquè no hi ha barreres físiques amb l’altra persona. “La gent es despulla i és molt més sincera” i afegeix que de vegades és molt més “revelador” que qualsevol conversa que es pugui tenir cara a cara.

“Si ara no es pot quedar i lligar per la tarda però tens una conversa d’aquestes... poden donar lloc a un munt d’enamoraments”, insisteix. L’amor, però, no ve així de sobte. O sí. “Si no estàs disposat a enamorar-te no t’enamores. De fet, quan et baixes una d’aquestes aplicacions, tu en marques la profunditat. Si vols un tipus de relació superficial és el que tindràs. En aquest sentit, si estàs disposat a deixar-te emocionar i commocionar, tot flueix”, detalla. “Per enamorar-te, has d’estar disposat a fer-ho. Si en tens ganes, ho faràs”.

flirtejar unsplash

Unsplash

Ara bé, de la mateixa manera que no tothom sap ballar, no tothom sap escriure. Nuñez remarca que és normal i que la gent no domina de la mateixa manera tots els espais. I en aquest sentit, Del Pilar recorda que “per aquestes vies ens perdem una gran d’informació que és important com, per exemple, la comunicació no verbal, veure certs gestos o com ens comportem, que també donen informació de la persona”.

Lligar o flirtejar?

La situació actual és possible que faci viure l’experiència de lligar o del flirteig d’una altra manera. Sense anar més lluny, el sociòleg explica que potser “les aplicacions estaven pensades per lligar i ara s’han convertit en apps de flirteig, d’enamorament o de buscar gent per xerrar-hi una estona”. I matisa que “despertar-se i tenir un missatge d’aquella persona pot generar emocions molt intenses”.

Tot i això, no és pas tan fàcil. Núñez explica que la primera vegada pot provocar un efecte diferent a les altres i al final un es pot anar desinflant. “La primera vegada et provocarà una emoció que la vegada que fa vint potser ja no la sents”. I també alerta pel que fa a les expectatives. “Com més altes són, més important pot ser la decepció després”, conclou.