Des de fa anys, el concepte ansietat climàtica o ecoansietat ha passat a ser un desconegut a l'actualitat informativa a ocupar cada cop més titulars. De la mateixa manera, cada cop més persones s'interessen i es preocupen per saber si pateixen aquesta mena d'angoixa. Per exemple, segons les dades de Google Trends, les cerques sobre ansietat climàtica durant els primers mesos de 2023 són 27 vegades major que durant el mateix període de l'any 2017. Si bé aquestes xifres mostren un augment de l'interès, altres estudis ensenyen que cada cop més ciutadans reconeixements patir aquesta mena d'ansietat, en especial els més joves. L'informe El Futur És Clima 2022, més del 80% dels joves de l'Estat espanyol han patit en algun moment ansietat per causa de la crisi climàtica, els seus efectes i la inacció política. En un context on aquesta inacció es perpetua i els efectes devastadors del canvi climàtic s'acceleren, cada cop més persones es troben patint ecoansietat en un entorn on, a vegades, encara es menysté aquesta mena d'angoixa. 

🟢 Cimera del Clima 2023: les 4 claus per entendre la COP28 a Dubai

🟢 Escàndol a la COP28: el president de la cimera, en contra d'eliminar els combustibles fòssils

En un món cada cop més vessat a l'autodiagnosi, cal deixar clar que abasta i que no el terme ansietat climàtica o ecoansietat. La psicòloga experta en meteorosensibilitat i vicepresidenta de la Junta d’Intervenció Social del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Núria Casanovas, defineix aquesta afecció com: "Es tracta d'una preocupació per la crisi climàtica associada a un estat d'angoixa". Tanmateix, matisa que no tothom que està preocupat per l'emergència climàtica pateix ecoansietat. Quin és el grau distintiu? "Qui ho pateix veu com això l'afecta al seu benestar emocional, psicològic o, a vegades, fins i tot, la seva vida quotidiana. És un patiment emocional i sostingut, un estat d'estrès sostingut". 

El malestar sostingut pot abocar a les persones que pateixen ecoansietat a estats de desmotivació, incertesa, desgana o depressió davant la impossibilitat de projectar-se en un futur on la crisi climàtica no dificulti extremadament la vida. "La persona que ho pateix es queda enganxada a una visió negativa i l'angoixa li arriba a crear una ansietat de mort, que la condueix a un constant sabotatge, el qual li impedeix viure amb certa normalitat", explica i augura que en els pròxims anys cada cop hi haurà més persones que pateixin ansietat climàtica

Una afecció de salut mental que traspassa edats

Sovint es relaciona l'ansietat climàtica amb els infants o els joves. No es tracta d'una afirmació completament falsa, ja que la majoria dels afectats són molt joves, però no només. A través dels seus anys d'experiència, Casanova apunta que inicialment observava l'ansietat climàtica especialment concentrada en els més joves. "Fa anys ja veiem infants i joves que començaven a parir ansietat per la crisi climàtica. Després de promoure programes molts bonics sobre la consciència pel planeta, hi havia infants que se'ls despertava aquesta angoixa. Sí que només es despertava entre els més intel·ligents, aquells que intel·lectualment es podien projectar en el futur, i entre els nens més sensibles", explica la psicòloga. 

Tanmateix, no només els més joves pateixen ecoansietat. "No ho veig tan associats als nens, perquè, en general, tots els que són pares i mares també podem ser molt sensibles amb el tema. Veuen que el futur dels nens i els seus fills serà molt difícil, que podrà ser molt dolorós", explica Casanova, qui remarca que molts adults es troben també en aquesta situació. Un article acadèmic publica a la revista The Lancet, també apunta que cada cop més adults pateixen ansietat climàtica. No falten motius, ja que cada vegada els efectes del canvi climàtic són més grans i innegables.

L'ecoansietat en el punt de mira: negacionisme i ridiculització

En un any on s'han batut tots els rècords de temperatures, pujada de nivell del mar i desglaç dels pols i en mig d'una COP que constarà com de lluny està el món de complir amb els Acords de París, pot semblar que patir angoixa pel futur en un moment que l'escalfament global s'apropa als devastadors 3 graus està més que justificat. Tanmateix, sovint les persones que reconeixeran partir aquesta afectació són subjectes d'escarni i ridiculització. El factor que molts dels afectats per l'ecoansietat són persones joves juga un paper important per aquest menysteniment que sovint es fa a aquesta afecció, però Casanovas n'apunta un altre: "Hi ha persones que encara estan en fase de negació".

Segons apunta l'experta, menystenir aquesta afecció, pot ajudar a distanciar-se d'aquest problema que més d'hora que tard ens afectarà a tots. En riure's de l'ansietat climàtica pot implicar que "no s'ha d'acceptar que, per exemple, si tens un negoci d'esquí probablement amb uns anys aquest se'n vagi a orris", apunta la psicòloga. Casanovas anima a fer cas omís de la ridiculització que es fa d'aquesta angoixa: "S'enriuaran, però igual que ens hem rigut la resta de la humanitat de tots els pioners al llarg de la història". 

Què fer davant l'ansietat climàtica? 

"L'ansietat per si mateixa no és dolenta", recorda Casanoves i afegeix: "És molt bo treballar disminuir l'ansietat encara que no desaparegui, perquè ella té la seva finalitat constructiva i adaptativa, per  focalitzar-nos sobre una acció o vàries". La psicòloga remarca que el problema de l'ansietat és quan aquesta paralitza o consumeix, alterant la quotidianitat. "S'ha d'acompanyar aquesta emoció, anar a la polaritat positiva", recomana Casanovas que aposta per redirigir aquesta angoixa cap a accions, majors o menors, que ajudin a pal·liar aquesta crisi climàtica. 

 

 

🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!