“Crec que és un error”. Aquesta és la frase que el conseller de l’Interior ha fet servir per, des del seu habitual temperament, criticar la visita que la presidenta Borràs va fer, dissabte al vespre, a la concentració de l’ANC i Meridiana Resisteix per desobeir les ordres d’Interior i tornar a tallar l’avinguda de la Meridiana. Va ser el departament de Joan Ignasi Elena qui va prohibir tallar aquesta artèria d’entrada a la ciutat i va ordenar que la concentració, que s’ha fet durant gairebé 700 dies, se situés en una plaça a tocar de l’avinguda, evitant així el tall i possibles “tensions” amb grups espanyolistes i veïnals. Laura Borràs va assistir a l’acte i va donar el tret de sortida al tall, que va superar les previsions dels Mossos, i després d’alguns cops de porra, es va acabar consumant. Els antiavalots dels Mossos es van retirar i van permetre el tall, igual que diumenge, que els activistes independentistes van tornar a tallar la Meridiana.

Elena ha carregat contra Borràs en una entrevista llampec al Matí de Catalunya Ràdio amb Laura Rosel. El conseller ha assegurat que ”la mobilització no s'ha prohibit, s'ha canviat la ubicació” i ha apuntat que “s’ha parlat amb l'organització”. Els manifestants que van ser colpejats pels Mossos d’Esquadra dissabte al vespre van demanar la dimissió d’Elena. El conseller d’Esquerra també ha reflexionat durant l’entrevista sobre quin valor polític té el tall de la Meridiana durant més de dos anys, assegurant que efecta la vida dels veïns d’aquesta entrada a la capital de Catalunya.

 

Sobre la visita de la presidenta Laura Borràs, que ho va fer acompanyada d’altres diputats de Junts per Catalunya, el partit que dóna suport al Govern del qual forma part del conseller d’Interior, Elena ha qualificat d’error. A la concentració s’hi van aplegar un miler de persones amb la presència també de diputats de la CUP i la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie.

Interior no aplicarà la “llei Mordassa”

El conseller també ha aprofitat l’entrevista a Catalunya Ràdio per explicar que la Direcció General d'Administració de Seguretat assumirà la instrucció de les sancions que apliquin els Mossos d’Esquadra amb relació a manifestacions, evitant així sancionar a ciutadans que participin en concentracions pacífiques. Seran els Mossos d’Esquadra els que identificaran i aixecaran actes en cas de concentracions, tal com marca la llei, però aquesta direcció general, fora de l’estructura policial, serà l’encarregada d’instruir els atestats, amb la voluntat d’evitar sancions. Fins ara ho feia la direcció general de la Policia.

Interior assegura que basant-se en la jurisprudència del Tribunal d'Estrasburg, i fins i tot del Constitucional, es prioritzarà la llibertat d'expressió i d'informació s’evitarà l’aplicació de l’anomenada llei Mordassa. 

Aquesta nova mesura va ser detallada la setmana passada al Col·legi de Periodistes en una reunió al departament on va participar el comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, el secretari del departament, Oriol Amorós, i la directora general Sonia Andolz. Aquest canvi en la instrucció també servirà als periodistes, que els evitarà ser sancionats si informen de concentracions o manifestacions, s'assegura des del departament. 

Noves identificacions a l'ARRO

La setmana passada, i tal com va avançar ElNacional.cat, els Mossos d’Esquadra també van iniciar la finalització de la distribució de les noves identificacions policials que portaran agents de l’ARRO, equiparant-se a les identificacions que ja porten, en funcions d’ordre públic, els agents de la Brigada Mòbil dels Mossos. La nova numeració passa de 9 a sis dígits, serà més gran i serà visible 360 graus.