Novetats a l’ARRO. Els agents de l’Àrea Regional de Recursos Operatius dels Mossos d’Esquadra s’equipararan durant el mes de març a la Brigada Mòbil i també lluiran una nova numeració alfanumèrica de visió 360 graus quan facin funcions d’ordre públic. Està previst que el mes que ve finalitzi la distribució a tots els agents de l’ARRO d’aquest nou número operatiu policial (NOP) que, després d’haver-se repartit també entre els agents de la Brimo, ja podran dur tots els agents d’ordre públic dels Mossos d’Esquadra. Aquest número, diferenciat del número d’identificació professional (TIP), fa més visible la identificació de cada agent i es pot veure a l’esquena i al pit i al casc, i és més fàcil de recordar, ja que es redueix de nou a sis dígits.

Ara mateix l’ARRO ja porta un número que comença amb T, que és l’indicatiu de la unitat, que és coneguda, en l’argot policial, com a Tropic, però d'una desena de dígits. La nova identificació simplifica el número operatiu policial (NOP) que serveix per identificar cada agent, ja que passa de nou dígits a sis, amb una nova codificació alfanumèrica més curta i fàcil de recordar, assegura des dels Mossos. Aquesta numeració, reivindicada pels moviments socials, pot ser útil en investigacions judicials que es vulgui identificar agents participants en dispositius d’ordre públic, com ja es fa amb la Brimo, i com ara pot costar de fer amb l’actual identificació que porta l’ARRO. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, la nova numeració també arrencarà amb una T, de Tropic, en color groc, i la seguiran cinc lletres i números.

 

ARRO 001Imatge de com serà la nova identificació de l'ARRO dels Mossos d'Esquadra / ElNacional.cat

Aquesta nova identificació, que ja porten els agents de la Brimo, simplifica el número operatiu policial (NOP) que serveix per identificar cada agent, ja que passa de nou dígits a sis, amb una nova codificació alfanumèrica més curta i fàcil de recordar. A més, el nou NOP s’incorpora també a la part davantera de l’armilla protectora -tal com mostra la fotografia a la qual ha tingut accés ElNacional.cat- i als dos laterals del casc. Fins ara només es portava a la part de darrere de l'armilla.

La nova identificació només per ordre públic

Aquesta identificació només serà utilitzada pels agents quan es posin les armilles antitrauma, en dispositius d’ordre públic, i quan s’hagin de tapar el TIP, que porten, amb una mida molt més petita, a la part davantera de la granota de treball.

Segons recorda Interior, aquesta mesura respon a la voluntat del cos de Mossos d’Esquadra de “garantir la transparència de les seves actuacions” i permet “una correcta i senzilla identificació dels agents de policia en les seves actuacions”. Els Mossos ho han aplicat en virtut de l’acord parlamentari recollit a la Moció 128/XII del Parlament de Catalunya, sobre les actuacions de la policia, aprovada en el Ple del Parlament de 12 de novembre de 2019 en aquest sentit. Els Mossos asseguren la nova identificació al casc d’ordre públic també permetrà diferenciar els efectius d’ordre públic dels Mossos de la resta d’efectius d’altres forces i cossos de seguretat que poguessin intervenir simultàniament o de forma coordinada amb aquests.

Casc ARRO 001El nou NOP es podrà veure al casc en diversos tamanys / ElNacional.cat

A partir d’ara, el nou NOP s’incorpora tant al davant com al darrere de l’armilla antitrauma, i a la dreta i a l’esquerra del casc, per la qual cosa serà visible des de 360 graus al voltant de l’agent. La nova identificació  garantirà, per tant, poder veure un agent d’ordre públic des de qualsevol angle i davant de qualsevol intervenció.

Pressupost de 36.500 euros

La incorporació del nou NOP als agents d’ordre públic del cos de Mossos d’Esquadra s’ha realitzat en dues fases. La primera, amb un pressupost d’11.500 euros, ja es va aplicar a tots els agents de la Brigada Mòbil a partir de novembre de 2020. El procés culmina ara, en una segona fase en què s’ha invertit un pressupost de 25.000 euros, amb la implementació del nou NOP a tots els efectius de les nou àrees regionals de recursos operatius, les conegudes ARRO, de Catalunya a partir de març de 2022.