Un dels pocs consensos que hi ha actualment entre tots els partits polítics amb representació al Parlament és que els Mossos d’Esquadra han de tenir equips d’ordre públic. Com han de ser i actuar els antiavalots de la policia catalana, que ara assumeix la Brigada Mòbil (Brimo) i l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) en diferents graus i especialitzacions, és on més debat es genera entre els grups parlamentaris i serà Comissió d'Estudi sobre el Model Policial del Parlament de Catalunya qui s’haurà de pronunciar. Ja va ser una comissió semblant, l’any 2013, que va prohibir als antidisturbis dels Mossos d’Esquadra fer servir escopetes de pilotes de goma. L’any 2014 va entrar en vigor la prohibició i des de llavors que la policia catalana les ha abandonat; ara en bullangues es fan servir les llançadores de foam, un armament més precís. La comissió actual pot acabar retirant les llançadores de foam del carrer i haver d’obligar la policia catalana a trobar noves eines per enfrontar-se als avalots.

Els Mossos d’Esquadra tenen sobre la taula diverses propostes en paral·lel a l’armament que haurà de portar, o no, la Brigada Mòbil. Una de les que s’han estudiat i que està previst que els tècnics del cos posin sobre la taula a la mateixa comissió és la creació d’un grup d’agents de la mateixa Brimo que, sense uniforme policial i amb material antiavalots lleuger, puguin practicar detencions en calent, és a dir, durant el desenvolupament dels potencials incidents. 

Durant les saragates els antiavalots dels Mossos d’Esquadra utilitzen diverses tècniques per contenir la massa, evitar que els manifestants violents ocupin posicions a la policia i també, en el cas que sigui necessari, dissoldre la concentració per evitar més incidents. Actualment, i segons expliquen coneixedors del model d’ordre públic dels Mossos, les detencions es fan a posteriori. Grups de paisà, de les brigades d’Informació, segueixen els violents en finalitzar les marxes o quan l’escenari ho permet, i quan els han pogut vincular amb algun dels incidents, i amb la col·laboració de la Brimo, són arrestats.

Grups propis de la Brimo de paisà per detenir violents

La proposta feta per experts en ordre públic de Mossos passa per dotar la mateixa Brimo d’efectius propis, grups que treballaran de paisà i amb material de protecció lleuger que permeti entrar a la massa, identificar els violents i extreure’ls. D’aquesta manera, asseguren des dels Mossos d’Esquadra, es permet aïllar millor els actors violents i actuar més quirúrgicament sobre aquells que estan causant desordres públics, i sobretot, no haver d’esperar a fer-ho al final de la marxa. Poder-los detenir en calent permet també evitar que els enfrontaments escalin. La policia té comprovat que quan grups reduïts de persones inicien els enfrontaments amb la policia provoquen un efecte crida, que es podria evitar si la Brimo pot accedir, amb seguretat, a la massa i detenir els violents.

Aquesta proposta s’emmiralla, tot i que amb evolucions i millores “marca Mossos”, amb els models d’ordre públic que ja tenen en marxa altres països i que ja incorporen a les seves unitats d’intervenció grups d’agents de paisà poden penetrar entre els violents i detenir-los. 

Quines noves eines podran utilitzar els Mossos?

Més enllà de la tàctica, els Mossos també necessitaran, si finalment es retiren les llançadores de foam, tècnica: quines eines podrà assumir la Brimo i l’ARRO per fer front als aldarulls? Els Mossos portaran al Parlament algunes propostes, participant amb els seus tècnics i experts a la comissió d’Ordre Públic del Parlament. 

El comissari en cap, Josep Maria Estela, ja va avançar que els Mossos no són partidaris de fer servir gossos o cavalls en ordre públic, però que hi ha altres eines que sí que es poden valorar. Estela ha verbalitzat algun cop que sí que es podria valorar la utilització de mànegues d’aigua. Els Mossos disposen d’una tanqueta d’aigua, només usada un cop, durant els aldarulls d’Urquinaona, que és molt poc operativa, per exemple, al centre de Barcelona. Oficialment, la Prefectura dels Mossos espera a rebre les instruccions del Parlament per adaptar la seva operativa a les noves directrius polítiques.

Les altres armes de la Brimo: gas, so, tanques i... les furgonetes

Més enllà de la defensa policial, els escuts de protecció i les llançadores de foam, els equips d’ordre públic de la Brimo disposa d’altres eines per intentar controlar els desordres a Catalunya. Els Mossos d’Esquadra disposen, tot i que no s’han utilitzat mai, de llançadors de gas OC, una barreja d’aigua i pebre que permet neutralitzar, en el cos a cos, els esvalotadors. El conseller Buch, sota el mandat del president Torra, va exposar el material i va acabar, pel rebuig social, amb una crisi de Govern i la destitució de la cap de comunicació del departament d’Interior.

 

COS Mossos d'esquadra BRIMO Pilotes de goma, FOAM - Sergi AlcàzarUn escopeter de la Brimo dels Mossos, en una imatge d'arxiu / Foto: Sergi Alcàzar

Aquest material, que segueix guardat en magatzems d’Egara, es va treure al carrer també durant les manifestacions de Can Vies, quan els Mossos, per megafonia, van avisar que el farien servir, quan els manifestants volien pujar per la Rambla de les Flors, direcció muntanya. Els agents de primera línia es van equipar amb màscares per fer-lo servir, però finalment no es va arribar a utilitzar. Si la policia catalana manté el model actual de distància, aquesta eina, la del gas, té poca utilitat. És interessant quan, com en el cas de la Rambla, els policies són atacats cos a cos, tenint en compte que la utilització d’aquest gas evita l’ús d’eines més lesives com les defenses. 

La Brimo també disposa d’un altaveu de gran potència que permet, per un so molt penetrant, actuar sobre la massa per poder-la fer retrocedir. Mai s’ha acabat de fer funcionar de manera correcta i 100% efectiva, asseguren des de la policia catalana. Sí que s’ha utilitzat, alguns cops, per avisar, amb missatges a gran volum, d’eventuals intervencions policials. 

 

COS Mossos d'esquadra BRIMO manifestació bengala furgons - Sergi AlcàzarCos a cos, amb les furgonetes a l'esquena, d'agents d'ordre públic dels Mossos al centre de Barcelona / Foto: Sergi Alcàzar

Els Mossos també disposen de tanques, que s’han col·locat en diversos punts per la previsió d’enfrontaments o d’incidents, i, finalment, els antiavalots també tenen una arma més: les furgonetes. Tot i que Interior nega fer servir el que es coneix en l’argot com a “carrusel”; amb un nom mutat, “dispersió amb vehicles” sí que es fa servir. La tècnica, molt perillosa, però efectiva, contempla el moviment de les furgonetes policials per punts on queden manifestants violents per tal de poder-los moure i evitar nous grups d’esvalotadors.

 

Foto principal: Agents de la Brimo dels Mossos d'Esquadra a Via Laietana, l'1 d'octubre de 2020 / Sergi Alcàzar