L’optimisme i la il·lusió amb la que uns van rebre la notícia del canvi de fase de la 0 a l’1 o 2 contrasta amb els que no van ni celebrar-ho. Quan es va suavitzar lleugerament el confinament pel coronavirus i es permetien passejos i fer esport en algunes hores del dia es va començar a parlar de la síndrome de la cabana. Malgrat que molts experts coincidien que científicament era una absurditat parlar de síndrome, van detectar aquesta reacció, la por de tornar a sortir al carrer.

“El que estem veient és que sortir del confinament depèn molt de com un hi va entrar”, explica el psicòleg i professor col·laborador dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC José Ramón Ubieto. “Molta gent ha vist, amb sorpresa, que ha estat bé confinada”.

D’aquesta manera, assenyala que durant un temps s’han detectat menys suïcidis, menys bullying i menys ingressos psicològics. “Ara hem descobert que podem llegir, veure sèries i estar amb la família”. Però no tot són flors i violes. “Per a altres, el confinament ha estat complicat perquè estaven molt acostumats al contacte amb gent o perquè simplement no ho han pogut aguantar. S’han detectat casos de persones que se l’han saltat amb qualsevol excusa”.

trobades amics unsplash

Unsplash

Ara però, amb el relaxament del confinament mig país vol sortir i l’altra meitat no. “Penso que hi ha tres categories de persones, hi ha gent que no té ganes de sortir, d’altres que sí i després els que no fan cas i surten sense control i mesura”, exposa.

D’aquesta manera insisteix que hi ha un grup de persones que potser no té ganes de sortir. En aquest grup, el psicòleg parla d’adolescents que no els ve de gust sortir amb el pare o la mare; nenes i nens petits que potser han agafat por de tant sentir a parlar del coronavirus; gent gran, que tenen por de caure o contagiar-se o persones que tenen algun tipus de trastorn i que veuen el món com un lloc hostil i que, per tant, prefereixen quedar-se a casa.

bar unsplash

Unsplash

Ubieto explica que, per aquells que senten que no tenen ganes de sortir “és un fet progressiu”. “Molta gent diu que ara es troba bé a casa i que sortirà amb calma però és una defensa”. Així, insisteix que si se sabés que el virus s’acaba aquest dissabte, per exemple, sortirien. Però el que hi ha és molta incertesa. “No se sap si hi haurà rebrots, ni quan seran i també hi ha el temor d’un nou confinament”, conclou.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram