Presó permanent revisable. És la condemna imposada pel president del tribunal del jurat  de l’Audiència de Barcelona a Mariano Daniel Vásquez Aldave com a autor d’un delicte d’assassinat amb acarnissament, comés sobre una persona “especialment vulnerable per raó de malaltia”, fent  referència a la seva parella Susana Cortés Jiménez, a qui va deixar morir el 17  de juny de 2019, mentre patia un atac diabètic. També el condemna com a autor responsable de tres delictes de maltractaments en l’àmbit de la violència de gènere, a  un any de presó; a sis mesos més de presó per un delicte de maltractament, i a un any de presó per un delicte contra la intimitat. El magistrat, Joan Francesc Uría,  també el condemna a indemnitzar el fill menor de la víctima amb 154.268 euros, a germana amb 54.851 euros, i a l’exmarit amb 20.568 euros, a més de no poder comunicar-se amb ells. La sentència no és ferma i es pot presentar recurs a la sala civil i penal del TSJC.

L’11 de març passat, el jurat popular va declarar culpable Vásquez que va gravar amb vídeo la seva parella mentre agonitzava durant hores per un atac diabètic el juny del 2019 a Viladecans (Baix Llobregat). Els jurats, per 7 vots a 2, van considerar que l'home, conscientment, no va fer res mentre ella s'estava morint. El tribunal popular, a més, va afirmar que l'acusat la va deixar morir tot i conèixer la seva vulnerabilitat i que la seva actitud li va provocar grans patiments a la víctima. No obstant això, no considera provat que actués per masclisme o considerant que la víctima era inferior per ser dona. La dona va patir una pujada de sucre i va demanar ajuda a l'home, també diabètic, que va anar fins al seu pis, però no va donar-li res ni va trucar a emergències. El magistrat ha fixat les penes pels delictes considerats provats, i s’exclou un delicte de maltractaments, pel qual queda absolt. Les acusacions demanaven la màxima pena, que ha estat la imposada.

 

 

Inhumà

El penalista Miguel Capuz que porta l’acusació de la família de Cortés va qualificar el crim de “cruel i inhumà”. Mariano Daniel Vásquez, un dentista de nacionalitat argentina, finalment ha estat condemnat per deixar-la morir mentre patia un atac diabètic i l’enregistrava agonitzant amb el seu mòbil. Després de cinc hores agonitzant, va morir. Cortés està en presó provisional des del 19 agost del 2019, dos mesos després de la mort de la seva parella, i en el judici va negar que la deixés morir. La fiscalia i les acusacions particulars li demana la presó permanent revisable en considerar-lo autor d’un delicte d’assassinat amb les agreujants d’acarnissament, per motius de gènere i de parentiu, en la modalitat de comissió per omissió,  a més de cinc delictes de maltractaments i un delicte contra la intimitat. La majoria confirmats ara, menys l'agreujant de gènere.

 En la resolució, el magistrat afirma que “la mort de Susana no s’hagués produït si Mariano en veure l’estat en què aquesta es trobava quan arriba al seu habitatge o com s’anava deteriorant, hagués demanat l’auxili dels serveis d’emergències mèdiques, i si Mariano no feu res per ajudar Susana va ser perquè volia que es produís la mort d’aquesta, o perquè preveia que es podia produir i li era igual que morís”.  El jutge afegeix que “l’acusat coneixia la patologia de Susana  i queva ser conscient de la gravetat de la situació”. Hi  afegeix que amb el vídeo es veu  el seu empitjorament i  que “qualsevol personal dins els paràmetres de la normalitat, encara que desconegués les patologies de Susana i res no sabés de diabetis, s’hauria adonat de la imperiosa necessitat d’intervenció immediata dels serveis mèdics”. També afirma que la va anar enregistrant per ensenyar a tercers “i així “construir-se una coartada”. El magistrat Uría també aclareix que tot i ser una relació curta, Susana i Mariano tenien una relació de parella sentimental, i que el jurat va considerar provat tres maltractaments ben delimitats.