“Va ser una mort cruel, absurda i inhumana.” Així ha definit el penalista Miguel Capuz la mort de Susana Cortés Jiménez, el 17 de juny de 2019, al seu pis de Vilacedans. El fiscal i la família de Cortés, representada per Capuz i per una altra advocada, acusen la seva parella Mariano Daniel Vásquez, un dentista de nacionalitat argentina, de deixar-la morir mentre patia un atac diabètic i l’enregistrava agonitzant amb el seu mòbil. Després de cinc hores agonitzant, va morir. L’acusat declararà, demà dimarts, davant el tribunal de jurat constituït avui a l’Audiència de Barcelona, i format  per set dones i quatre homes. La seva defensa, exercida, pel penalista Manuel Bravo, ha sostingut que ell va anar a atendre-la i que “no era conscient de la seva gravetat”, i va anar als Mossos, i per això ha demanat la seva absolució. Cortés està en presó provisional des del 19 agost del 2019, dos mesos després de la mort de la seva parella. La fiscalia i les acusacions particulars li demana la presó permanent revisable en considerar-lo autor d’un delicte d’assassinat amb les agreujants d’acarnissament, per motius de gènere i de parentiu, en la modalitat de comissió per omissió,  a més de cinc delictes de maltractaments i un delicte contra la intimitat.

La parella va començar una relació el febrer del 2019 i van anar a viure junts i, segons l’escrit d’acusació del fiscal, Mariano es mostrava “gelós i possessiu i insultava Susana en públic si parlava amb homes”. En aquest context de “menyspreu i subordinació”, el 19 d’abril de 2019, va agredir-la a les costelles, i ella va ocultar l’origen al metge, i va haver-hi altres episodis, que van provocar en la víctima “un sentiment d’inferioritat,  tot i que no es veia en forces d’explicar a tercers què li passava”. Tenia por i uns dies abans va demanar al seu exmarit que s’endugués el seu fill a viure a Ciudad Real, i ella va baixar una aplicació al mòbil que enregistrava el contingut de les seves trucades.

En el relat, s’indica que la dona es va deprimir, va deixar d’anar a la feina, no es cuidava de la diabetis tipus 1 que patia, i també consumien cocaïna. Això va provocar que el 17 de juny del 2019 es trobés molt malament, i va trucar a l’acusat que l’ajudés. Ell va anar a casa seva i “sabedor de la malaltia que patia, es va adonar que estava patint, i almenys durant cinc hores l’acusat va constatar el gran patiment d’ella i que li suplicava ajuda”. A més, l’acusat va enregistrar amb el seu mòbil quinze fragments, en què sembla que l’acusat l’ajuda, però és “innòcua”, segons la fiscalia, i afegeix: “Va enregistrar la seva cara i el cos nu de la víctima en situació de debilitat, demanant ajudada quasi morta, que atempta al més profund de la seva dignitat”.

Dubtes de la mort

El fiscal Víctor Alegret ha qualificat la relació sentimental de “tòxica” i que Susana “patia la síndrome de la dona maltractada”. A més de la petició de presó, el fiscal demana que l’acusat indemnitzi el fill de la víctima en 400.000 euros, a la seva mare, 200.000 euros, al seu germà 100.000 euros, i a l’exmarit 10.000 euros. Capuz, advocat en nom de la mare i un dels germans, ha estat més contundent davant el comportament de l’acusat: “No va trucar al 112 ni li va donar una coca-cola. Li donava aigua que era per matar-la. La va matar per odi.” Capuz ha afegit que en el judici “Susana parlarà, ja que  es va baixar una aplicació per escoltar les trucades al mòbil.”

Per contra, l’advocat defensor va indicar que ella va trucar a Mariano quan es trobava malament aquella nit.  Bravo també ha posat en dubte les causes de la mort, el cert és que no està clar si va patir una hiperglucèmia o  una hipoglucèmia. L’advocat ha assegurat que els “símptomes de la hiperglucèmia són similars a una sobredosi de cocaïna, de la qual li van trobar restes a casa d'ella”. A més, ha presentat la víctima, com que no es cuidava prou ni es controlava la diabetis, a més de “tenir deutes i per això va descarregar-se una aplicació del mòbil". Avui continua el judici, a la sala de jurat de l'Audiència de Barcelona, amb la declaració de l'acusat i de testimonis.