El coet Long March 5B ha obligat a tancar l'espai aeri de Catalunya i Espanya aquest divendres entre les 9:38 i les 10:18 hores. Aquest coet procedent de la Xina, es va llançar el 31 d'octubre des del Centre de Llançament Espacial Wenchang (Hainan) amb la missió de col·locar el tercer mòdul, Mengtian, a l'estació espacial, però s'ha descontrolat i ha amenaçat la Terra. Segons ha explicat el físic i enginyer aeroespacial, Miquel Sureda, aquest divendres a El Matí de Catalunya Ràdio, es tracta d'un coet que no s'ha desintegrat del tot en entrar a l'atmosfera terrestre, i genera objectes d'un metre de diàmetre. 

El coet s'ha quedat orbitant la Terra 

Els coets que s'identifiquen com a grans cilindres llargs i plens de combustible quan ja han fet la seva feina, que és posar en òrbita el satèl·lit o el mòdul, tornen a la Terra en la majoria de casos i de forma controlada, ja que estan dissenyats per caure al mar i enfonsar-se. El que ha passat amb aquest coet, segons ha explicat Sureda, és que era molt gran, perquè el que havia de col·locar també era molt gran —un mòdul espacial on ha de viure gent— i no s'ha desintegrat del tot quan ha entrat a l'atmosfera terrestre. Aleshores, en lloc de tornar cap a la Terra immediatament i caure al mar de manera controlada, "s’ha quedat orbitant la Terra durant uns dies". 

El coet que s'ha quedat orbitant la Terra lentament ha anat perdent energia, i ha estat just en el moment que ha començat a entrar dins de l'atmosfera "que s'ha començat a desintegrar". Per tal d'entendre per què no s'ha desintegrat de manera controlada, Sureda ha indicat que una cosa petita quan entra a l’atmosfera es desintegra del tot, però en aquest cas, és tan gran que es desintegra una bona part d’ell, però "hi ha objectes que poden acabar caient a la superfície terrestre". 

Risc de col·lisió

La possibilitat que caiguin objectes existeix. Sureda ha detallat que acostumen a ser parts internes, com dipòsits, o certs materials que triguen més a descompondre's, però que poden arribar a ser fins d'un metre de diàmetre. Poden ser alguns anells que uneixen diferents parts, tanmateix, són objectes bastant grans i de materials metàl·lics que "cauen amb bastant velocitat, és un tema perillós". L'enginyer aeroespacial ha defensat que les diferents empreses i agències que es dediquen a llançar coets, habitualment, tenen cura que aquesta reentrada sigui controlada.

No obstant això, ha explicat que en els últims anys, i especialment amb aquest model de coet, s'ha repetit aquest fenomen que el coet queda orbitant, i, per tant, l'entrada és descontrolada, això ja ha deixat diverses fotografies i imatges de trossos d’aquests coets quan reentren a l'Índia. "En principi el perill hi és, algun dia pot caure al cap d’algú, i que hi hagi una desgràcia", ha afirmat. A banda, també ha indicat com aquest coet entra a l'atmosfera a una gran velocitat i es desintegra per culpa de la fricció amb l'atmosfera, el problema conclou Sureda és que fins a "l’últim moment no saps on caurà". 

Caiguda del coet a l'oceà Pacífic sud

Les restes del coet xinès han caigut de manera no controlada a les 11:31 hores, aquest divendres sobre l'oceà Pacífic, segons ha informat aquest mateix divendres a través de les xarxes l'exèrcit dels Estats Units. En dues de les seves òrbites finals la trajectòria va passar sobre Espanya, el que ha provocat alteracions en el trànsit aeri per evitar riscos. Centres de vigilància espacial de tot el món van estar monitorant el reingrés a l'atmosfera terrestre del gran objecte espacial CZ-5B, l'etapa central del coet que va llançar Mengtian, el tercer mòdul de l'estació espacial xinesa el 31 d'octubre de 2022.