Amb la reducció de la jornada laboral de 40 a 37,5 hores setmanals pendent de tramitació parlamentària, després de ser aprovada pel Consell de Ministres al febrer, s'ha tornat a obrir el debat, especialment entre les organitzacions d'empresaris, de si reduir el temps de treball disminuiria la productivitat i, amb això, la facturació. La tendència, però, tant a Europa com a altres països del món és escurçar les hores de treball. L'últim ha sigut Mèxic, que aquesta setmana proposat una llei per a anar reduint gradualment la jornada laboral actual de 48 hores, fins a les 40 hores l'any 2030.
França, el país europeu amb jornada laboral de 35 hores
Segons l'oficina d'estadística de la Unió Europea, Eurostat, el temps efectiu de treball de les persones amb jornada completa a Espanya és de 38,8 hores setmanals. Una xifra que es troba unes dècimes per sota de la mitjana de la UE, situada a 39 hores reals de treball. El país europeu que compta amb el temps legal de treball a jornada completa més baix és França, amb 35 hores setmanals. Tot i això, segons la institució d'estadística, es treballen de mitjana 38,5 hores efectives.
Els països nòrdics són els que menys treballen. A Suècia, Noruega, Finlàndia la jornada màxima establerta per llei també és de 40 hores, encara que el temps efectiu treballat és generalment menor. A Suècia és de 38,2 hores i a Noruega i Finlàndia la seva jornada real és de 37,2 hores a la setmana. Són els dos únics països de la UE que treballen una mica menys de 37,5 hores.
Els països veïns d'Itàlia i Portugal són casos similars als d'Espanya: 39 hores de mitjana treballades amb jornades laborals de 40 hores. A Bèlgica, Dinamarca o Països Baixos, les jornades laborals són menors, fins a les 38, les 37 i les 37,5 hores, respectivament, segons les lleis. Però aquesta no és la realitat. A Bèlgica i Dinamarca es treballen 38,1 hores i als Països Baixos una mitjana de 37,7 hores. És a dir, que realment es treballa més del que s'estipula per llei.
Turquia, el país europeu que més treballa
A l'altra banda, la dels països que més treballen, Turquia lidera el rànquing europeu amb 46,6 hores reals treballades, malgrat que la seva jornada màxima és de 45 hores. El segueixen Suïssa, Sèrbia i Grècia. Al primer, la jornada laboral és d'entre 45 i 50 hores setmanals -segons el sector- i hi treballen 43,2 hores efectives. A Sèrbia la jornada màxima és de 40 hores, encara que en treballen realment 42,9 a la setmana.
El cas de Grècia és un dels més controvertits i contraris a la tendència europea. El 2023, el Parlament grec va aprovar la possibilitat de treballar fins a 13 hores diàries (78 hores setmanals), la qual cosa permet als treballadors tenir una segona feina, d'un màxim de cinc hores diàries, juntament amb la seva principal activitat de vuit hores al dia. Romania és l'altre dels països europeus amb la jornada laboral més alta, 48 hores setmanals, encara que el temps de treball efectiu de mitjana són 39,9 hores.
Tendència a la baixa a l'Amèrica Llatina
A l'Amèrica Llatina la tendència de les jornades laborals va a la baixa. En molts països la jornada actual és de 48 hores, però diferents governs ja estan treballant per a reduir les hores treballades de manera gradual i arribar fins a les 40 hores setmanals. A Mèxic, la presidenta, Claudia Sheinbaum, va anunciar aquest 1 de Maig, Dia dels Treballadors, la reforma per reduir de mica en mica la jornada laboral fins a arribar a les 40 hores setmanals l'any 2030. Xile, però, va ser el pioner a aprovar la llei d'una jornada laboral de 40 hores, una de les promeses de campanya de Gabriel Boric que va aconseguir veure la llum l'abril del 2023.
El Brasil també està enmig d'un debat sobre la reducció de jornada. La llei brasilera fixa la jornada laboral en 44 hores setmanals, però el govern de Lula vol avançar cap a la jornada laboral de 40 hores. La nota discordant al continent sud-americà la posa l'Argentina. En ple debat sobre la jornada laboral, el 2023 va sortir electe el president Javier Milei, qui va proposar un decret que establia com a únic límit un descans de 12 hores entre un dia de feina i el següent. La normativa vigent al país és del 1929 i estableix que la jornada laboral no ha de superar les 8 hores diàries o les 48 setmanals (incloent-hi els dissabtes).