L'espai aeri de Catalunya ha quedat tancat aquest divendres durant 1 hora, entre les 9:30 i les 10:30, pel risc associat pel pas d'un coet xinès Long March 5B, que està descontrolat i ha entrat a l'atmosfera. Després de més d'una hora d'aturada de l'activitat l'espai aeri s'ha reobert, i les restes del coet continuen cap a l'oceà Pacífic, on s'estima que s'estavelli. La recuperació de l'activitat a l'aeroport del Prat, pot trigar fins a 5 hores. Sobre les 12 del migdia el coet s'ha estrellat al Pacífic Sud, segons l'exèrcit dels EUA.

D'altra banda, Enaire ha informat en un comunicat que ha aixecat les restriccions establertes a algunes zones de l'Estat a causa del pas del coet xinès. D'aquesta manera, de forma progressiva, s'ha reobert el trànsit aeri que s'havia tancat a quarts de deu del matí a les illes Balears, Navarra, Castella i Lleó, Aragó i La Rioja. Enaire també ha afirmat que l'entrada no controlada a l'atmosfera del coet ha estat monitorada "en tot moment" per diferents organismes i institucions nacionals i internacionals. Els retards provocats pel tancament del trànsit aeri a algunes zones de l'Estat ha coincidit amb la segona jornada de vaga dels tripulants de cabina de Vueling, que ha obligat a l'aerolínia a cancel·lar 29 vols al Prat de forma preventiva aquest divendres.

Amenaçat l'espai aeri d'Espanya i Portugal afectat

Una part de l'espai aeri espanyol i portuguès s'han vist afectats aquest divendres pel pas d'un coet xinès descontrolat que va sortir el 31 d'octubre de la Xina i que ha entrat a l'atmosfera. Catalunya, Balears, Aragó, Navarra, La Rioja i Castella i Lleó han estat les comunitats autònomes que s'han vist obligades a aturar el seu espai aeri durant 1 hora. La decisió l'ha pres el Departament de Seguretat Nacional després que diverses agències de seguretat aèria mundials fessin un seguiment de la trajectòria del coet. 

El coet xinès Long March 5B, encarregada de portar peces per a la construcció de l'estació espacial xinesa Tiangong, ha amenaçat de caure sobre Espanya, un dia abans del que havien pronosticat els experts. Tot i que el coet ja ha passat de llarg, està previst que les seves restes, puguin tornar a passar una segona vegada per la península Ibèrica abans d'arribar definitivament a l'oceà Pacífic, tot i que es desconeix l'itinerari que seguirà.

Dins del territori d'Espanya, es manté la precaució per part de l'agència de seguretat que ha obert la possibilitat d'una caiguda al voltant de les 20:00 hores en la seva zona d'afecció. 

El coet Long March 5B

El coet xinès Long March 5B, amb una estructura de 21 tones mètriques, ha començat un reingrés descontrolat i potencialment perillós a l'atmosfera de la Terra. Aquest seria l'últim mòdul de l'estació, que només li faltaria rebre la versió xinesa del telescopi Hubble de la NASA, Xuntian que es llançarà a principis de 2023 i pot provocar una altra alerta pel descontrol d'un coet. Aquest dilluns, 31 d'octubre, la Xina va llançar un dels seus coets des del Centre de Llançament Espacial Wenchang (Hainan) amb la missió de col·locar el tercer mòdul, Mengtian, en l'estació espacial, però s'ha descontrolat. Aquesta serà la quarta vegada en dos anys i mig que un coet descontrolat pot caure sobre la terra, encara que no se sap en concret a quin punt. 

El coet en el moment de l'enlairament mesurava 17,8 metres, tenia un diàmetre de 4,2 metres i pesava al voltant de 23,3 tones. Les seves dades de The Aerospace Corporationes es basen en l'anàlisi de la informació recollida per la Xarxa de Vigilància Espacial de la Força Espacial dels Estats Units i pot anar variant, per la qual cosa haurem d'estar atents a les publicacions del compte.