Càntics com "Impostos sí, abusos no" o "Mans enlaire, això és un robatori" s'han sentit aquest dijous al vespre a Sabadell (Vallès Occidental), a on més d'un miler de persones s'han concentrat per protestar contra la nova taxa comarcal per al tractament de residus. Es tracta d'una nova taxa afegida a la taxa municipal de residus que ja es paga, i que es crea a partir de les directrius de la Unió Europea perquè la ciutadania es faci càrrec dels residus que genera i propiciar el reciclatge. Des d'aquest 2024 els veïns del Vallès Occidental han de començar a abonar la taxa al Consell Comarcal i, de fet, la nova factura amb la càrrega impositiva afegida ha arribat ja a les famílies de sis localitats vallesanes aquest mateix juny: a Rubí, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat, Terrassa i Ullastrell. Tot i que fa mesos que es va aprovar, molts dels manifestants valoren que no han estat degudament informats, si bé estan rebent ara una carta, i asseguren que l'augment de l'import a pagar els ha agafat per sorpresa.

La protesta, convocada a través de les xarxes socials, ha aplegat diferents col·lectius que retreuen a les administracions públiques una manca d'informació pel que fa al nou impost i el motiu d'aquest, afegint-se al malestar previ en un any en què s'han apujat impostos com l'IBI, l'aigua o la taxa de residus. La iniciativa s'ha coordinat a través de les xarxes i ha comptat amb un Change.org, on en només tres dies s'han recollit més de 13.000 signatures per demanar l'eliminació de la taxa. Els impulsors de la recollida de firmes consideren injusta la taxa i reclamen que busquin alternatives per sufragar el cost del tractament dels residus.

Els veïns que han assistit a la protesta, majoritàriament d'edat avançada, han abocat bosses de brossa a la porta del consistori. També s'ha escenificat la protesta amb dues dones disfressades d'escombraries. Fins i tot s'han sentit crits contra l'alcaldessa de la cocapital vallesana, Marta Farrés. A més de la concentració d'aquest dijous, els organitzadors han instat els presents a tornar-hi dimarts 25 de juny a les 18.30 h, coincidint amb pròxim el ple municipal. La recollida de signatures l'ha impulsat una veïna del Vallès, Lucía Quero, que exigeix alternatives "més equitatives i sostenibles" davant d'una càrrega que considera "injusta" per a les famílies "en un moment en el qual molts lluiten per arribar a final de mes".

sabadell manifestació residus acn
Manifestació a Sabadell contra la nova taxa de residus / ACN

Una nova taxa per a la gestió dels residus

De les sis localitats del Vallès Occidental que implementen el nou impost, Ullastrell i Sentmenat han desplegat un protocol que permet saber qui aboca què als contenidors, de manera que s'aplica l'import que correspon a cada família. En el cas de localitats més grans com Sabadell, Terrassa, Rubí i Santa Perpètua de Mogoda no hi ha un sistema de control, de manera que es marca un criteri únic i proporcional a cada unitat familiar. L'import extra aplicat a Sabadell és el 86% de la taxa municipal de residus que ja es pagava fins ara, sent el més car de tots perquè és la ciutat on menys se separa la brossa per al seu reciclatge. La segueix Rubí, amb un 57%, Terrassa, amb un 56%, i Santa Perpètua, amb un 41%. Tots els veïns hauran de pagar la part proporcional que els correspon. Contra més es recicli, menys es paga; i a l'inrevés. Els sis consistoris han delegat en el Consell Comarcal el cobrament de la nova taxa, que es gestiona a través de la Diputació de Barcelona.

de1613cb 5f7b 4688 aa35 831583550837
Manifestació a Sabadell contra la nova taxa de residus / ACN

Veïns, síndic i oposició alcen la veu

En els darrers dies diverses veus de la societat civil vallesana s'han manifestat en contra de la taxa, per si mateixa o per les formes amb les quals s'ha implementat. La Federació d'Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS) ha anunciat que al ple del pròxim 25 de juny presentaran una moció al respecte.  "Considerem que els impostos són absolutament necessaris per al manteniment de l'estat del benestar, però també defensem que han de ser proporcionals, racionals i equitatius", afirmen en un comunicat.

També s'ha pronunciat el síndic de Sabadell, Josep Escartín, que segons avança iSabadell prepara una actuació d'ofici per ampliar uns terminis de pagament que acaben el 17 de juliol i que molta gent desconeix, en part perquè encara no han rebut la carta que els hi anuncia. S'han sumat d'igual forma diverses formacions de l'oposició, com la Crida, ERC o el PP, que han manifestat la seva inquietud. La Crida, per la seva part, ha entrat una petició a l'Ajuntament per iniciar les activitats d'informació i recollida de signatures a tots els barris de la ciutat per aturar la taxa i reformular-la de manera equitativa entre la ciutadania.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!