Científics del centre mèdic Weill Cornell dels Estats Units han identificat un fàrmac que pot obrir la porta al desenvolupament d’un tractament efectiu contra el càncer de pàncrees. Investigadors de la Universitat Cornell han provat fins a 6.000 fàrmacs en mini pàncrees creats de forma artificial a partir de cèl·lules humanes que patien un tumor i presentaven la mutació genètica que provoca el càncer de pàncrees.

Els tumors malignes que s'originen en el pàncrees són dels més agressius. Tant és així que, cada any, moren fins a mig milió de persones arreu del món per aquesta causa. A l’Estat espanyol arriben a les 8.000. Els investigadors, segons la recerca publicada a la revista Cell Stem Cell, van comprovar que un fàrmac que s’utilitza per tractar problemes del cor era capaç d’eliminar, de manera important, el creixement dels tumors en aquests mini pàncrees creats en el laboratori, coneguts també com a organoides. Els investigadors van provar una sèrie de més de 6.000 compostos farmacològics, inclosos medicaments aprovats per la FDA, en els organoides i van aconseguir identificar diversos que podrien alterar substancialment el seu creixement. El millor d'ells va ser el maleato de perhexilina, un fàrmac més antic utilitzat per a tractar l'afecció cardíaca anomenada angina.

Desenvolupar un fàrmac eficient

Ara per ara, és poc probable que s’utilitzi aquest fàrmac en el tractament del càncer de pàncrees, ja que pot provocar efectes secundaris greus. Amb tot, el fet que hagi estat identificat com un element que redueix notablement el creixement d’aquest tipus de tumors obre la porta a desenvolupar un tractament efectiu. Segons han explicat els investigadors responsables de la recerca, la simplicitat de l’estructura química del maleato de perhexilina suggereix que amb tota probabilitat pot modificar-se per millorar la seva potència i la seva seguretat, així com la seva vida mitjana en sang. Així, l’equip de la universitat de Cornell, es planteja utilitzar aquest fàrmac per desenvolupar-ne un altre més refinat per tractar el càncer de pàncrees i altres tipus de tumors.

tumor càncer de pàncrees EP
Tumor càncer de pàncrees / Foto: Europa Press

"Aquest estudi també destaca el valor de l'ús d'organoides genèticament ben definits per a modelar el càncer i descobrir noves estratègies de tractament", ha explicat el coautor principal de la investigació el director del Centre de Salut Genòmica, doctor Shuibing Chen, que ha destacat la importància de la identificació del maleato de perhexilina per aconseguir desenvolupar un medicament millor per al tractament de càncer de pàncrees. La investigació ha comptat amb el finançament del govern dels Estats Units.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!