El Grup Espanyol de Pacients amb Càncer (Gepac) reclama a la nova ministra de sanitat, Mónica García, el ràpid accés als nous tractaments CAR-T, ja disponibles a Europa, perquè "molts dels pacients amb càncer estan morint a Espanya" per la demora en les aprovacions de noves teràpies.

La presidenta del Gepac, Begoña Barragán, va enviar aquest dimarts una carta a la nova ministra de sanitat per exposar-li la situació que viuen molts pacients amb càncer respecte a la falta d'accés a noves teràpies oncològiques CAR-T.

"Estem realment preocupats per les demores en les aprovacions dels tractaments i proves diagnòstiques, les restriccions d'indicacions respecte a les que són aprovades per la Agència Europea de Medicaments (EMA per les seves sigles en anglès), o el no-finançament de molts dels tractaments que s'aproven per tractar el càncer", va explicar la presidenta de l'entitat que agrupa a les principals associacions de pacients amb càncer d'Espanya.

Va denunciar que "molts dels pacients amb càncer estiguin morint a Espanya perquè els tractaments no els han arribat a temps" ja que "el càncer no espera". Begoña Barragán va relatar a la ministra una de les situacions que avui "està costant la vida a unes quantes desenes de pacients", i que ja va ser exposada infructuosament a l'anterior ministre de sanitat, José Miñones.

Per això, reclamen que el Ministeri de Sanitat doni compte de les mesures que s'estan prenent per garantir un "accés ràpid i equitatiu a aquestes teràpies", considerant la millora en la supervivència dels pacients en altres països europeus.

CAR-T per a limfoma, essencial

Per tot això, el Grup Espanyol de Pacients amb Càncer demana l'aprovació i accés a les teràpies CAR-T a Espanya, específicament per al Limfoma de Cèl·lules de la Capa (LCM), el Limfoma Difús de Cèl·lules B grans, el Limfoma Fol·licular en quarta línia de tractament, la Leucèmia Limfoblàstica Aguda, i el Mieloma Múltiple.

Barragán va destacar que les teràpies CAR-T van ser aprovades per l'EMA el desembre de 2020 per al LCM, "i des d'aleshores han estat disponibles a 13 països europeus, excloent lamentablement Espanya".

"Aquesta situació ha portat a una significativa disparitat en la supervivència dels pacients amb Limfoma de Cèl·lules de la Capa: la teràpia CAR-T com a tercera línia de tractament ha demostrat una mitjana de supervivència de 47,4 mesos, en comparació amb els 1-8 mesos de supervivència actual sense accés a aquesta teràpia."

En el cas del Limfoma Difús de Cèl·lules B grans, la nova teràpia va ser aprovada el novembre de 2020, i està disponible a nou països europeus. La mitjana de supervivència actual dels pacients és inferior a 12 mesos a Espanya, però amb la teràpia CAR-T com a segona línia de tractament, més del 60% dels pacients segueixen vius als dos anys", va destacar el Grup.

A més, l'aprovació de teràpies CAR-T per a altres indicacions com el Limfoma Fol·licular en quarta línia de tractament i la Leucèmia Limfoblàstica Aguda "es troba pendent". Per al Mieloma Múltiple, les teràpies CAR-T van ser aprovades per l'EMA el 2022 i "el 63% dels pacients estan vius al cap de dos anys", segons el Gepac.

Finalment, el Grup va subratllar que "els pacients que requereixen aquests tractaments són només unes quantes desenes a tot Espanya i no tenen cap altra opció viable de ser tractats. S'enfronten a un risc imminent de mort a causa de la falta d'aprovació i finançament de tractaments", que ja estan aprovats per l'EMA i incorporats en altres països europeus.