Un ciberatac exposa les dades dels policies espanyols, guàrdies civils i membres de l'exèrcit, segons han avançat aquest dilluns mitjans de comunicació com Vozpópuli. Concretament, l'empresa que gestiona els reconeixements mèdics de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i les Forces Armades ha patit un "ciberatac de tipus Ransomware Locbkit 3.0". La companyia és el Grup MPE de Prevenció de Riscos Laborals, que ha enviat un correu als seus pacients per informar de la situació.

En el correu, l'empresa assegura que no s'ha produït cap fuga d'informació i que reforçaran les mesures de seguretat perquè no es repeteixi un fet similar. A més, s'està analitzant la base de dades per comprovar que els atacants no han aconseguit l'objectiu. "Immediatament, es va interposar una denúncia en la Guàrdia Civil i s'està treballant conjuntament amb Telefònica per tractar de revertir, solucionar i investigar els fets esmentats", ha explicat en el missatge. La companyia també ha reconegut que es tem que els autors del ciberatac hagin pogut accedir a les dades dels agents amb destinació a la Direcció General de la Guàrdia Civil o de la Policia Nacional, però des de l'Institut Armat han assegurat que els delinqüents no han pogut accedir de cap manera als correus dels agents perquè compten amb una doble verificació de seguretat. 

Ciberatacs durant l'últim mes

"Fins al moment no hi ha evidència que s'hagi produït una fuga d'informació i s'han adoptat les següents accions correctores", ha assenyalat l'empresa. Es tracta d'unes mesures adreçades a la part tècnica i informàtica per "detenir l'afectació del ciberatac i erradicar la seva capacitat". De la mateixa manera, s'ha fet una "anàlisi forense de l'impacte i abast del ciberatac", s'ha procedit a restaurar la informació i s'ha propiciat un "canvi massiu de contrasenyes". "En tot cas, l'empresa compta amb còpies de seguretat que han permès que puguem seguir prestant el servei a tot el personal objecte dels reconeixements mèdics", han detallat.

Els ciberatacs són a l'ordre del dia. Només en l'últim mes hem vist com el ciberatac a una empresa de material escolar ha posat en risc les dades de famílies i centres a Catalunya, l'advocat de la parella d'Isabel Díaz Ayuso ha denunciat un hackeig dels emails creuats amb el seu client i s'ha investigat un ciberatac a Podemos amb robatori de dades dels inscrits i de gestió econòmica. A més, al febrer els Mossos van patir dos ciberatacs en una setmana que va robar dades d'agents del cos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!