Dos ciberatacs en una mateixa setmana. Si dijous passat els Mossos d’Esquadra van ser víctimes d’un atac informàtic dut a terme per uns hackers que van poder entrar en un dels servidors de la policia catalana i obtenir dades personals dels seus agents, aquest dissabte es va produir la publicació de noves dades sobre uns 70 agents més del cos extrets d’un correu electrònic corporatiu, segons ha informat la comissió d'avaluació, risc i protecció dels Mossos d'Esquadra. Aquesta segona filtració s’ha descobert en un àmbit molt restringit del ciberespai, han assegurat les mateixes fonts policials. 

Els afectats poden denunciar

Les dades robades eren en un document amb informació sobre alguns agents, que ja han estat informats de la situació i se'ls ha ofert la possibilitat de denunciar els fets, i s'ha obtingut del mateix correu electrònic intervingut pels atacants, tot i que el cos treballa amb la possibilitat que s'hagi vulnerat una segona bústia de correu. La primera infecció va afectar una setantena de mossos i va provocar la posada en marxa d'una comissió presidida pel comissari en cap dedicada a investigar-la. També es va informar l'Agència de Protecció de Dades i es va bloquejar l'adreça de correu electrònic afectada. "S'està informant els afectats d'aquesta incidència de seguretat" i també se'ls oferirà la possibilitat d'emprendre accions per denunciar-ho, han afegit des de la comissió d’avaluació, risc i protecció dels Mossos. La comissió es va activar el 15 de febrer per la primera filtració d'un document amb dades personals també d'uns 70 mossos des d'una bústia corporativa, i aquest dissabte "s'ha publicat un nou document de característiques similars amb dades de setanta agents més".

S’investiga una segona bústia de correu

L'Àrea Central de Cibercrim de la Divisió de Recerca Criminal (DIC) de la policia catalana ha informat la comissió que aquest nou document "s'ha obtingut de la mateixa bústia corporativa vulnerada" i "s'ha publicat en un àmbit molt restringit del ciberespai". S'està investigant sobre la vulneració d'una segona bústia de correu "d'on també s'ha extret un document amb dades de dues persones". Els investigadors, en coordinació amb l’Agència Catalana de Ciberseguretat, van iniciar la investigació després del primer ciberatac per esbrinar com van poder accedir els ciberdelinqüents al servidor d'un dels ordinadors de l'àrea penitenciària, d'on van obtenir la informació. També treballaven per esbrinar quina informació hi havia dins l'ordinador, ja que des del principi se sospitava que podrien haver obtingut més informació que podia sortir a la llum més endavant, com ara s'ha demostrat amb la segona filtració. Els investigadors també treballen per aclarir quina motivació tenien els ciberdelinqüents, perquè de moment no ha transcendit que les motivacions del ciberatac siguin econòmiques.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!