Nou capítol en el cas de la parella d'Isabel Díaz Ayuso, Alberto González Amador. Els advocats de l'empresari han denunciat un hackeig en el sistema informàtic del bufet amb l'objectiu de robar els correus electrònics intercanviats amb el seu client. L'atac s'hauria produït la tarda del dimarts, 2 d'abril, i ha estat comprovat per un perit informàtic, qui després d'analitzar preliminarment els sistemes va determinar que "s'havia estat objecte d'un ciberatac". El hackeig s'hauria produït als ordinadors del penalista i fiscalista que lideren la defensa penal i la inspecció final d'Alberto González. Davant d'aquesta presumpta intromissió a les comunicacions personals, la defensa de la parella d'Ayuso ha presentat una denúncia als jutjats de guàrdia de la plaça de Castella de Madrid. 

Atac informàtic

La defensa entén que els fets són constitutius, almenys, d'un delicte de revelació de secrets, afectant els drets fonamentals de González a la intimitat, a la protecció de dades de caràcter personal i al dret de defensa. La denúncia s'interposa poc després que la parella d'Ayuso presentés una querella davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) contra la fiscal cap de Madrid, Pilar Rodríguez, i el fiscal Julián Santo, per la difusió d'una nota informativa que detallava l'encreuament de correus entre el seu lletrat i el fiscal en la causa en la qual se l'investiga per un presumpte frau fiscal.

L'escrit judicial apunta que el hackeig es produeix en el marc del seu assessorament professional per a l'intercanvi d'informació i documentació. Relata que "els dos comptes de correu van rebre en el matí del 2 d'abril, a les 11:39 hores, un correu electrònic enviat des del correu personal d'Alberto González Amador, correu que va ser respost a les 12:11 hores". "Unes hores després d'haver-se rebut i respost el correu, durant la tarda del dia 2 d'abril, aquests correus van desaparèixer dels sistemes informàtics per, després de sis hores, reaparèixer en els sistemes ja el dia 3 d'abril, a les 00:09 hores", recull la denúncia. Segons detalla l'advocat, aquests fets van ser posats en coneixement del perit informàtic. D'aquesta manera, el hackeig havia afectat els correus esmentats del dia 2 d'abril de 2024 "no tenint transcendència a la resta de correus ni bústies corporatives". "El ciberatac hauria consistit a retirar la informació dels mails dels sistemes —presumptament per a la seva descàrrega i/o extracció de fitxers adjunts amb centenars de pàgines— i posteriorment tornar a ser lliurats a la bústia de correu dels usuaris, no aixecant d'aquesta manera sospites sobre les actuacions fetes", assenyala el text judicial.

Ajuda a Microsoft

La denúncia apunta que els "advocats penalista i assessor fiscalista d'Alberto González, tenen, com a proveïdor de serveis, a Microsoft per a l'intercanvi d'informació i documentació", i que precisament, per aquesta raó s'ha sol·licitat ajuda Microsoft perquè faciliti "tota la informació de què disposi sobre el que ha passat en relació amb el funcionament dels serveis de correu electrònic", podent de moment garantir-se que "els correus van ser lliurats, posteriorment eliminats i tornats a lliurar (simulant haver tingut un únic lliurament)".

L'advocat assenyala que "aquest tipus de tècniques són comunament utilitzades quan un tercer vol accedir a determinada informació hackejant un sistema i deixant el mínim rastre tècnic possible de l'accés, i és per això que accedeixen, traslladen la informació per a la seva consulta i la tornen a deixar en el sistema".

Intervenció de l'equip d'Ayuso

Malgrat que la presidenta madrilenya ha volgut marcar les distàncies amb el cas de la seva parella des de l'inici de la investigació, el seu equip contradiu aquesta versió. El cap de premsa de la Presidència de la Comunitat de Madrid, José Luis Carreras, ha enviat un missatge a diversos mitjans de comunicació informant del hackeig. La informació l'ha transmès a través del seu mòbil personal i fins i tot, en aquesta comunicació assenyala que "comprovat per perit informàtic, el sistema d'entrada és molt sofisticat i només a l'abast dels Estats". Una acusació que no apareix reflectida en la denúncia de la defensa d'Alberto González. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!