L'empresa holandesa Iddink, dedicada a la venda de material educatiu a famílies i centres escolars, va registrar el passat dijous un ciberatac per part d'un grup cibercriminal conegut com a Cactus, que ha posat en risc les dades dels seus clients, entre els quals poden haver-hi famílies i escoles de l'Estat. Així ho ha informat aquest dissabte la companyia, amb seu a Pallejà (Baix Llobregat), en un comunicat, on ha precisat que "certes dades dels sistemes d'Iddink a Holanda s'han vist compromeses".

Entre la informació a la qual han accedit els atacants, hi poden constar "noms, adreces de correu electrònic, números de telèfon, números de compte corrent de clients de les famílies d'estudiants que hagin fet comandes de llibres o articles educatius". Per això, la companyia ha alertat a tots aquells que han fet alguna compra, a qui han demanat "no fer clic als enllaços estranys" que es puguin trobar al correu electrònic.

Mesures després del cibeatac a Iddink

Des de l'empresa Iddink han pres mesures per "contenir i limitar" les conseqüències d'aquest atac de Cactus "immediatament", tancant tots aquells sistemes que podrien haver estat afectats. A banda, han contractat una empresa externa experta en ciberseguretat "per donar suport encara més al grup de treball intern i activar un pla de resposta". "Actualment, s'està duent a terme una investigació exhaustiva per avaluar exactament quines dades han estat compromeses i determinar l'abast de la bretxa de seguretat", ha informat Iddink. Tanmateix, la companyia ha detallat que no s'ha posat en contacte amb Cactus i que tampoc està disposada a pagar un rescat als cibercriminals.

Segons explica la premsa neerlandesa, l'empresa no té clar a quines dades han aconseguit accedir els atacants, encara que precisen que pot afectar "totes les escoles que estan afiliades a la companyia i les dades dels alumnes que han rebut un paquet a casa". De moment, Iddink no té accés als seus propis sistemes, encara que esperen recuperar-lo en pocs dies. "La nostra màxima prioritat tornar les coses al mapa, així que hi treballem dia i nit", han assegurat a Omroep Gelderland, una emissora ​​pública holandesa.

La policia holandesa obre una investigació

Per la seva part, la policia holandesa ja es troba investigant aquest ciberatac a l'empresa de material escolar, després que la mateixa Iddink hagi notificat aquest fet a les autoritats de dades pertinents, així com a les organitzacions i individus que puguin veure's afectats, informa l'agència Efe.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!