El desembre se'ns acumulen les llistes d'allò que més ha triomfat durant l'any. Les cançons més escoltades, les sèries més vistes, les millors pel·lícules, els restaurants més recomanats... N'hi ha una, però, que ens permet veure com han evolucionat les preocupacions durant tot el 2021. Aquest és el llistat de cerques més habituals a Google, on tots aboquem els nostres dubtes i els nostres interessos, convertint-se així en un reflex del que ha anat passant durant els últims 12 mesos. Enguany a l'Estat, Google no revela que és el que més s'ha buscat a Catalunya, han destacat temes com la vacunació per la covid, els esports pels Jocs Olímpics o  el preu de la llum pel seu augment exponencial. I sí, també s'ha colat entre les cerques més habituals, també s'ha colat l'omnipresent El Juego del Calamar.

I el volcà? 

En general, però, allò que inquieta més els espanyols a l'hora de buscar per Google, és el temps, la meteorologia. Per això, al número 1 de la llista hi trobem  la cerca "Temps demà". Qui no ha buscat per Internet aquestes dues paraules clau per saber que posar-se de roba l'endemà o si cal agafar el paraigua o la jaqueta? La resta del Top 5 de cerques la completen conceptes relacionats amb l'esport: l'Eurocopa, que es va celebrar aquest estiu i que va acabar guanyant la selecció italiana, La Liga, el Reial Madrid i Roland Garros. L'erupció del Cumbre Vieja, "Volcà La Palma", ocupa el sisè lloc de la llista.  

Esportistes

En un any esportivament marcat pels Jocs Olímpics i l'Eurocopa, el nom més buscat ha estat el del futbolista Kilian Mbappé, protagonista durant tot l'estiu pel seu possible fitxatge pel Reial Madrid, que finalment va quedar en no res. Així i tot, ha acabat encapçalant la llista que completen (Christian) Eriksen, futbolista danès que va patir una aturada cardíaca durant un partit de l'Eurocopa, els tenistes Rafa Nadal i Carlos Alcaraz i l'estrella de l'atletisme i bronze a Tòquio 2020, Ana Peleteiro. La gallega va protagonitzar molts titulars pel seu rebuig al partit ultra Vox, creant expectació al seu voltant. Simone Biles, protagonista dels Jocs Olímpics per l'estat de la seva salut mental i Xavi també formen part del Top 10. 

Sèries i televisió

Més enllà de totes les sèries i programes, hi ha una plataforma que encapçala la llista de cerques audiovisuals més habituals. Netflix? HBO? Prime Video? No. Es tracta de Tokyvideos, una espècie de xarxa social creada a l'Estat sobre contingut audiovisual. La segueixen, com no podia ser d'altra manera, els programes Supervivientes i La Isla de las Tentaciones i la telenovel·la turca Love is in the Air. Ara bé, en la cinquena posició ens hi trobem amb una de les autèntiques estrelles de la temporada: El Juego del Calamar. 

Quan?

Moltes de les nostres cerques per internet comencen amb la paraula "Quan". En aquest sentit, torna a posicionar-se a dalt de tot de la llista l'esport i la selecció espanyola, tant per l'Eurocopa com pels Jocs Olímpics, amb la pregunta "Quan juga Espanya?". El Reial Madrid també entra al Top 5 amb un clar "Quan juga el Madrid?". Els altres temes que més han interessat els espanyols són "Quan és el Black Friday?", per tenir clara la data d'aquesta jornada de rebaixes; "Quan em toca vacunar-me?", preocupats pel seu torn de vacunació contra la covid i "Quan és la Setmana Santa?". 

Com?

Els dubtes més surrealistes que es plantegen els espanyols comencen amb un "Com...?". Ho demostra el fet que al capdamunt d'aquest rànquing s'hi trobi la pregunta "Com es diu el martell de Thor?", en referència al superheroi de Marvel. El segueixen un inquietant "Com saber si soc morós?" i un altre cop els esports amb "Com va el Madrid?" i "Com va Espanya?", tot i que aquesta pregunta potser va més enllà del futbol i denota preocupació pel futur de l'Estat. Completa el Top 5 una curiosa qüestió: "Com es diu la flor de l'acàcia?". Per cert, el martell de Thor s'anomena Mjolnir i la mimosa és l'acàcia en flor.

Per què?  

Els espanyols busquen a Google resposta a les preguntes més elementals depenent del context. Enguany, un dels temes que més interès ha suscitat ha estat el volcà de la Palma. Per aquest motiu, molta gent s'ha demanat "Per què erupciona un volcà?", que se situa a dalt de tot d'aquest llistat. També molts consumidors s'han demanat "Per què puja el preu de la llum?" i els barcelonistes han situat al Top 3 "Per què se'n va Messi?". Completen el rànquing "Per què en Melendi no és La Voz?" i "Per què fa mal el braç de la vacuna?". 

A més, Google també ofereix la possibilitat de saber quan van estar més de moda totes aquestes cerques, a quins territoris i comparar-ho amb altres temes d'interès. Per exemple, les cerques relacionades amb el volcà de La Palma van esclatar el 19 de setembre, quan aquest va entrar en erupció i ha anat disminuint a mesura que passava el temps. 

A la imatge principal, un home fa una cerca a Google / Unsplash