Familiars, companys i diverses autoritats s’han unit aquest dissabte en un multitudinari i emotiu homenatge als dos agents rurals que van morir el passat 21 de gener quan un caçador els va disparar dos trets cadascun a Aspa, al Segrià. Unes 400 persones vingudes d’arreu del territori han recordat Xavier Ribes i David Iglesias i han aprofitat per demanar al president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont -present a l'acte-, que es millorin les condicions de treball del cos d’agents rurals.

L’homenatge, que ha tingut lloc molt a prop de la zona del crim, a la Reserva Natural del Mas de Melons, al terme de Castelldans, ha reunit unes 400 persones, la majoria companys de professió de tot l’Estat i França. Les famílies han reivindicat davant les autoritats que les víctimes estaven “desprotegides” en el moment del crim.

En aquest sentit, durant el seu parlament, Encarna Iglesias, germana del David, s’ha referit a l’administració, a la qual li ha demanat que “es vetlli per aquesta professió tan digna, que es reconegui, es protegeixi i es doni suport a la feina del cos d’Agents Rurals, i que se li doni el valor que mereix”. Segons Iglesias, la Generalitat té la responsabilitat de mirar i detectar el que ha fallat per evitar que aquests fets es tornin a produir i que “cap altra família hagi de tornar a plorar d’aquesta manera”.

Per la seva banda, Carles Puigdemont ha considerat que l’homenatge d’avui serà permanent i “no acabarà mai”. “Com a Govern de Catalunya, expressar l’acompanyament i afecte a les famílies i al cos i expressar la comprensió del dolor”, ha expressat. El president de la Generalitat ha assegurat que ja està treballant per a que les reivindicacions històriques del cos puguin ser realitat. 

A banda dels parlaments, s’ha descobert una placa commemorativa en una doble escultura dedicada a les víctimes. A més a més, els fills de Ribes i Iglesias han alliberat simbòlicament dues aus. A part del president de la Generalitat, també han fet acte de presència diverses autoritats del govern com el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, qui ha expressat el seu dol per Twitter:

Debat nacional sobre la seguretat dels agents rurals

El passat 21 de gener, mentre feien un control rutinari de caça al vedat d’Aspa, Ismael Rodríguez, caçador de Vacarisses, els va disparar amb una escopeta al cap i després va confessar el crim als Mossos. Actualment està en presó provisional.

La tràgica mort dels dos agents rurals a Aspa va posar sobre la taula la falta de mesures de seguretat dels efectius del cos. Dies després del crim el Comitè de Seguretat i Salut del cos d’Agents Rurals va consensuar incrementar les mesures de seguretat de forma extraordinària. En concret, es va decidir fer controls de caça en equips formats per grups de tres persones en comptes de dos, vestint armilles antibales i equipats amb una arma de foc.

També es va acordar crear un grup d’experts en seguretat per a què determini quines mesures definitives hauran d'adoptar els Agents Rurals, tant pel que fa als controls de caça com en la resta d'actuacions del cos. El Comitè de Seguretat i Salut del cos d'Agents Rurals el formen membres de la direcció d'aquest cos, de la subdirecció general de Recursos Humans, Organització i Relacions Laborals, i també delegats de Prevenció dels diferents sindicats, a banda de representants de l'Administració.

El Síndic de Greuges s’implica en la investigació del cas

Per la seva banda, el Síndic de Greuges va anunciar el 26 de gener l'obertura d'una actuació d'ofici per investigar els fets relacionats amb el crim d'Aspa. Per una banda, investigar les condicions laborals i la seguretat de Cos d'Agents Rurals així com que també demanar informació sobre els procediments de concessió de llicència d'armes, competència de la Guàrdia Civil. El mateix dia dels fets, el Síndic ja va dir a través de Twitter que demanaria aquesta informació a la Guàrdia Civil, una piulada que va motivar al coordinador general del PPC demanés la dimissió de Ribó per ''extralimitar-se'' en les seves funcions a l'entendre que havia insinuat una suposada responsabilitat del cos policial en els fets.

L’advocat de les famílies assenyala la Generalitat

En l'àmbit judicial, l'advocat de la família de les víctimes, Pau Simarro, considera que el cas dels agents rurals morts a Aspa és similar al dels Bombers morts a l'incendi d'Horta de Sant Joan, per la qual cosa, demana que la Generalitat assumeixi "la seva part de culpa" en el tràgic succés. Per això, el 13 de febrer (després de la declaració al jutjat dels companys de cacera de Rodríguez) va anunciar que engegaran un procés contra l'Administració per un suposat delicte contra la seguretat dels treballadors, i, si s'arxiva, faran una reclamació patrimonial d'indemnització que podria arribar als 400.000 euros en total. 

Simarro ho considera així perquè els dos agents rurals anaven a ''pit descobert'' pel camp mentre els caçadors van armats. A més, afirma que després dels tràgics fets del passat 21 de gener, han sortit a la llum una ''sèrie de denúncies'' d'agents rurals que asseguren haver patit amenaces per part de caçadors que també els han encanonat amb les seves escopetes. L'advocat insisteix que fins que no s'ha hagut de lamentar la mort de dos agents rurals per part d'un caçador la Generalitat no ha establert més mesures de seguretat.