Centenars de persones s'han manifestat aquest divendres a la tarda pels carrers de Piera per rebutjar l'atac que va patir la mesquita de la població el dissabte 12 de juliol a la matinada. La marxa ha arrencat a les set de la tarda al parc del Gall Mullat i ha recorregut diferents carrers de la població fins a arribar al davant de les restes de la mesquita calcinada gairebé a les nou del vespre. En aquest punt s'han llegit dos manifestos i s'ha fet un minut de silenci.

La protesta ha estat convocada per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) i la comunitat islàmica local. La convocatòria s'ha fet per condemnar "els discursos d'odi, la islamofòbia i la criminalització de certs col·lectius". Durant la marxa pels carrers de la localitat de l'Anoia, s'han pogut sentir càntics com 'som veïns, som diversitat', 'mesquita sí, odi no' o 'Catalunya antifeixista'. La manifestació arriba gairebé una setmana després que s'incendiés el centre de culte que la comunitat islàmica tenia a la població, pocs dies abans de la seva inauguració.

En declaracions recollides per l'Agència Catalana de Notícies, el president de la Comunitat Islàmica de Piera, Yahya Mokhtari, ha dit que "han fet mal a la mesquita, però han deixat el poble i a la comunitat musulmana més units". L'alcaldessa de Piera, Carme Gonzàlez, ha dit en declaracions als mitjans un cop acabada la marxa, que "cada cop pren més força la hipòtesi que l'atac va ser intencionat", tal com ja va avançar la consellera d'Interior, Núria Parlon. Tot i això, l'alcaldessa ha dit que els Mossos segueixen investigant els fets i espera que, a banda de confirmar la intencionalitat, "es pugui anar més enllà".

D'altra banda, Gonzàlez, ha anunciat que al pròxim ple municipal presentaran una moció de condemna dels fets i també exigiran "eines normatives per garantir un tractament igualitari als espais de culte de totes les confessions". "Estem al costat de totes les comunitats que viuen i construeixen el dia a dia de Piera", ha assegurat. L'alcaldessa ha insistit en el fet que a Piera "no hi ha cap problema de convivència amb cap comunitat, ni amb la musulmana ni amb cap". En aquest sentit, ha remarcat que Piera és "un lloc de cohesió social on es viu tranquil i en pau".

A les pancartes que han recorregut els carrers de la localitat, d'uns 18.000 habitants, es podien llegir proclames com 'no va ser un incendi, va ser un crim d'odi', 'solidaritat amb la comunitat musulmana' o 'l'odi no vencerà a la convivència'. Sobre la convivència, Mokhtari ha descartat que hagin existit problemes de convivència al poble i ha opinat que els qui van provocar l'incendi "busquen els llocs més tranquils per alimentar l'odi". També ha explicat que van viure l'atac a la seva mesquita amb "enuig i tristesa", tot i que sense por: "perquè mai no hem estat sols", ha assegurat.

D'altra banda, Sara El Messari, portaveu de l'UCFR a Piera ha dit que "estem vivint un auge dels grups d'extrema dreta" i que "avui ha tocat a Piera, i a Torre-Pacheco, a Múrcia, però és generalitzat", però "som molts més els que rebutgem aquests discursos", ha afegit. Sobre la convocatòria, El Messari ha recalcat que "ens reunim per demostrar que la comunitat islàmica no està sola" i per "assenyalar els discursos d'odi i els atacs feixistes, xenòfobs i racistes". 

La protesta ha comptat amb la participació de membres de l'ajuntament i de nombrosos representants polítics, com el líder d'ERC, Oriol Junqueras; el vicepresident de JxCat, Antoni Castellà, o el portaveu d'aquesta formació al Senat, Eduard Pujol. També han confirmat la seva presència a la manifestació els diputats al Parlament Sara Jaurrieta, Jordi Riba (PSC) i Andrés García Berrio i la parlamentària al Congrés Viviane Ogou (Comuns). No hi han assistit representants del PP, Vox ni Aliança Catalana, sobre qui Mokhtari ha assegurat que "no aconseguiran res": "Això d'alimentar falsedats i mentides no arribarà enlloc i aquí ho frenarem fins al final, amb justícia".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!