Noves acusacions d'assetjament sexual per part d'un professor a diverses alumnes. Una advocada ha fet arribar un comunicat al rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, amb el testimoni de catorze universitàries. A l'escrit, les estudiants acusen un catedràtic emèrit del centre d'assetjament sexual, entre altres coses, segons han avançat RTVE i ha confirmat fonts del centre a l'ACN. Els fets haurien tingut lloc fa uns 20 anys per part de Ramon Flecha (73 anys), director del grup de recerca CREA fins al 2006, però no es concreten els fets exactes ni les persones afectades, així com tampoc la vinculació que aquestes tenen amb la UB. A més, tampoc es diu expressament a qui denuncien, tot i que sí que parlen de Flecha, però "també de forma genèrica del CREA". Per la seva banda, Flecha ha desmentit les acusacions i ha assegurat que formen part d'una campanya de difamació contra la seva persona per haver donat suport a les víctimes.

Segons la informació publicada pels diversos mitjans, estudiants, becàries, investigadores i doctorandes van mantenir relacions sexuals amb Flecha en un "context de clara desigualtat jeràrquica". Flecha és catedràtic emèrit de la UB, està especialitzat en violència de gènere i fa anys que no dona classes. 

El catedràtic assegura que el volen "destruir" amb mentides

"Sempre que he donat suport a víctimes que m'ho han demanat, qui les agredeix m'ha amenaçat amb diferents paraules però amb el mateix contingut: que si els donava suport em destruirien inventant-se tot el que fos instrumentalment eficaç per fer-ho", ha escrit en una piulada. 

En un altre missatge a la mateixa plataforma, ha afegit que "per molt que calumniïn a qui donem suport a les víctimes, la seva violència aïlladora mai aconseguirà que les deixem soles. I ho dic també avui en què una víctima a qui tant vaig donar suport ha muntat una campanya perquè no vaig voler col·laborar en encobrir a un sacerdot ortodox". 

La UB diu que té constància de dues denúncies al CREA

Fonts de la UB han indicat que és difícil poder actuar per aquests fets perquè ningú els ha informat que s'hagin produït. En aquesta línia, apunten que les úniques denúncies internes que consten a l'arxiu de la universitat referents al grup CREA són de fa 21 i 9 anys. Els fets denunciats el 2004 són per gestió de beques, gestió econòmica, publicacions i funcionament intern del grup. Pel que fa al 2016, són per "comportament sectari i abusos psicològics". Les dues denúncies es van elevar a la fiscalia i van quedar arxivades després de concloure que no hi havia fets constitutius de delicte, ni proves objectives d'infracció penal.

En tot cas, des de la UB han posat a disposició de les denunciants els canals que tenen, com la Unitat d'Igualtat i la Bústia Ètica de la UB, per denunciar els fets que relaten. El centre ha reiterat que la seva política és de "tolerància zero" davant qualsevol mena d'assetjament, discriminació o actuacions que vulnerin el benestar de la seva comunitat. En aquest sentit, han apuntat que quan els arriben situacions d'aquest tipus, s'activa el protocol, que funciona "a la perfecció" i que permet actuar cautelarment contra membres de la comunitat UB "a partir de proves contrastades i de testimonis acreditats".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!