Catalunya ha registrat entre els dies 27 i 31 de desembre rècord de temperatura màxima en 40 de les 153 estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques, amb més de deu anys de dades. En 23 de les 153 estacions es va superar la temperatura mínima diària més alta de desembre, segons dades recollides pel Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat).

Les estacions que han registrat temperatures rècord en troben escampades arreu del país. Algunes estan situades al litoral i prelitoral, però sobretot a cotes mitjanes i altes del Pirineu i Prepirineu. Aquestes elevades temperatures s'expliquen al fet que el territori va s'ha vist afectat per un anticicló càlid amb una massa d'aire tropical procedent del nord d'Àfrica, segons el Meteocat.

Desembre càlid i molt sec

El Servei Meteorològic de Catalunya qualifica el mes de desembre com a càlid i molt càlid a les zones més elevades del territori, si bé a punts de la depressió Central i de la Costa Brava ha estat normal. Aquestes anomalies, explica el Meteocat, són conseqüència de la persistència durant el mes de desembre de l’anticicló Atlàntic que va afectar gran part de l’Europa occidental. Això va afavorir una acumulació de l’aire més fred a les fondalades, fet que va provocar boira que en alguns punts de la depressió Central va ser persistent. La inversió tèrmica va donar una temperatura més alta a les parts més elevades del territori.

temperatura desembre

 

Precipitacions

Quan a les precipitacions, desembre ha estat un mes molt sec a Catalunya si bé a l’extrem nord del Pirineu occidental ha estat plujós i fins i tot molt plujós. La distribució de la precipitació respon als fronts freds i càlids que van creuar el territori a principis de mes, però sobretot a la persistència de les altes pressions que van dominar la resta del desembre, inhibint l’entrada de pertorbacions a Catalunya. Cal remarcar que al litoral, gran part del prelitoral i la depressió Central la precipitació total mensual ha estat per sota dels 5 mm, mentre que contràriament a les parts més elevades del Pirineu occidental es van superar els 200 mm.

Nevades

Les nevades també han estat presents el desembre del 2021. Tot just començat el mes, una nevada important va afectar el Pirineu. Va acumular més de 50 cm de neu nova a cotes altes del nord del Pallars Sobirà i l'Aran, i fins i tot va afectar els fons de vall, entre els dies 8 i 10, com a resultat  de ml'entrada d'una massa d’aire molt fred d’origen polar. Les estacions de Bonaigua (2.266 m) i Certascan (2.400 m) van assolir els 2 metres de neu acumulada, un gruix excepcional al desembre que fins i tot supera la mitjana de març, quan sol arribar el màxim de la temporada a l'alta muntanya.

També a Espanya

Les altes temperatures també s'han repetit a Espanya. Durant les jornades prèvies a Cap d'Any, Nit de Cap d'Any i els primers dies de 2022 han estat les més altes des que existeixen registres, amb màximes fins a 6 graus superiors al normal en aquesta època i marcadors equivalents als que s'aconsegueixen a Espanya a últims d'abril o primers de maig. Segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia, entre el passat 27 de desembre i avui dilluns 3 de gener les temperatures mitjanes a Espanya han estat primaverals i han batut rècords en ciutats com Segòvia o Salamanca, on els termòmetres van marcar de dos a tres graus més de l'habitual en aquesta època.

A més el dia de Nit de Cap d'Any es van assolir a Bilbao 25 graus de màxima per primera vegada el mes de desembre i les ciutats gallegues de Pontevedra, la Corunya o Lugo van arribar a valors mitjans "propis del començament de l'estiu astronòmic", segons ha indicat l'AEMET.

 

Imatge principal, altes temperatures han omplert les platges de Barcelona  aquest desembre /   Efe