Catalunya i el País Basc han quedat exclosos del repartiment de menors migrants no acompanyats. Tot i això, Catalunya n'acollirà a 31 de manera voluntària. Després del llarg procés del govern espanyol per tirar endavant la reubicació d'aquests menors migrants, a causa de les desavinences amb algunes comunitats autònomes, la xifra total de trasllats des de les illes Canàries, Ceuta i Melilla serà de 3.975. D'aquests, previsiblement, se n'hauran de restar uns 850 que finalment seran acollits per la xarxa estatal d'acollida de protecció internacional en ser sol·licitants d'asil, d'acord amb l'ordre emesa pel Tribunal Suprem. La resta, més de 3.000, seran reubicats a altres territoris, la majoria a Andalusia, la Comunitat de Madrid i el País Valencià, segons ha avançat la Cadena Ser i ha confirmat ElNacional.cat. Aquest repartiment s'ha dut a terme després de l'acord de Junts amb el PSOE per compensar l'esforç d'acollida que ha fet fins ara Catalunya.
D'acord amb aquestes dades, les comunitats autònomes que més joves acollirien serien Andalusia, 677 joves; Madrid, 647 i el País Valencià, a 571. Els segueixen a la llista Castella-la Manxa, amb 320 joves; Galícia, amb 317; Aragó, amb 251; La Rioja, amb 205; Castella i Lleó, amb 197; Extremadura, amb 159; Cantàbria, amb 156; Astúries, amb 144; Regió de Múrcia, amb 133; Navarra, amb 118 i les Illes Balears amb 49. Finalment, ni Catalunya ni el País Basc estaran obligats a acollir cap d'aquests joves, ja que el nombre total de trasllats previstos -inicialment superaven els 4.400-, s'ha acabat reduint i s'han aplicat els criteris de derivació acordats, que tenen en compte, entre altres coses, l'esforç d'acollida realitzat fins ara. Tot i això, Catalunya ha anunciat la seva intenció d'atendre, com a mínim, el mateix nombre de nois que en anteriors campanyes d'acollida, 31.
Catalunya, la que més menors no acompanyats té en el seu sistema
Catalunya seguirà sent la comunitat amb més joves en el seu sistema, amb més de 5.000 places i amb una diferència important respecte a les altres. Per exemple, en comparació amb Madrid, en té gairebé el doble, malgrat tenir una població similar. El repartiment proposat pel govern socialista no ha estat absent de polèmica des de l'inici d'aquest procés i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha sigut una de les veus més crítiques amb Sánchez pels seus pactes amb els diputats catalans i bascos, de qui necessitava el seu suport per tirar endavant la mesura. De totes maneres, val a dir que aquests càlculs són de màxims i, per tant, no tots els trasllats s'hauran de dur a terme, ja que dependran de diferents circumstàncies, com ara la capacitat de tramitació d'expedients per part de les comunitats d'origen.
100 milions d'euros a les comunitats
Aquest pla del govern espanyol inclou el repartiment de 100 milions d'euros, que seran donats a les comunitats autònomes en funció dels menors que rebin. Segons aquestes dades, les Canàries seria la que més recursos rebria, 24.268.200 euros, i després aniria Madrid, amb 15.803.550 euros, i Andalusia, amb 8.834.850. Catalunya en rebria 404.550 euros. A més, el pla contempla una reserva per a futurs trasllats de 7.163.650 euros. Tots aquests trasllats seran sufragats pel Ministeri de Joventut i Infància i l'Estat cobrirà també les despeses derivades de l'acolliment durant, com a mínim, els tres primers mesos de tots els joves traslladats.