Les reserves de la biosfera són zones compostes per ecosistemes terrestres, marins i costaners, reconeguts pel Programa sobre l'Home i la Biosfera (MaB) de la UNESCO. En una reserva de la biosfera es proposen solucions per conciliar la conservació de la biodiversitat amb el seu ús sostenible, el desenvolupament econòmic, la recerca i l'educació. Així mateix, les reserves de la biosfera constitueixen espais de suport a la ciència al servei de la sostenibilitat. És a dir, són zones especialment designades fonamentalment amb l'objectiu d'avaluar enfocaments interdisciplinaris per comprendre i gestionar els canvis i interaccions dels sistemes socials i ecològics, incloent-hi la prevenció de conflictes i la gestió de la biodiversitat.

La zonificació d'aquests paratges ha de garantir que les reserves de la biosfera combinin de manera efectiva la conservació, l'ús sostenible de recursos i la generació de coneixement a través de la zonificació integrada i la gestió col·laborativa. Les reserves de la biosfera compleixen tres funciones fonamentals: la conservació, el desenvolupament i el suport logístic. La primera està destinada a la protecció dels recursos genètics, les espècies naturals i els ecosistemes. El desenvolupament s'enfoca a promoure un creixement econòmic i humà que sigui sostenible ecològicament. El darrer aspecte està orientat a estendre les activitats de recerca i educació ambiental dins del context de conservació i desenvolupament sostenible local, nacional i internacional.

L'aposta d'Abertis per l’aprenentatge en matèria de desenvolupament sostenible

La Fundació Abertis té la seva seu al castell de Castellet, un conjunt arquitectònic medieval datat al segle X, situat a Castellet i la Gornal (Alt Penedès), en ple parc natural del Foix. És un enclavament amb un ric patrimoni cultural i històric i una gran biodiversitat. Precisament, Castellet és el centre de l'activitat mediambiental d'Abertis. La Fundació d'aquesta empresa acull la reserva de la biosfera al castell de Castellet.

castillo de castellet 10855425014 o
La Fundació Abertis té la seva seu al castell de Castellet

El 2013 es va signar un acord entre Espanya i la UNESCO per allotjar el Centre Internacional UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies (UNESCOMED) al castell de Castellet i així impulsar la creació d'una xarxa de reserves a ambdues ribes del Mare Nostrum. Es tractava de la primera col·laboració publicoprivada del món per a la gestió d’aquest tipus de centres. D'ençà que tota l’activitat mediambiental de la Fundació Abertis s’ha centralitzat al castell.

La fortalesa medieval es va convertir en el Campus Universitari Internacional per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies, gràcies als acords amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’adjudicació del projecte Erasmus+ EduBioMed de la Unió Europea, enfortint la tasca formativa i investigadora en l’àmbit mediambiental i econòmic que es porta a terme al castell de Castellet. A més, el castell acull tota classe d'esdeveniments: jornades científiques, actes culturals, reunions institucionals i corporatives i trobades d’entitats sense ànim de lucre amb valors afins als de la Fundació.

Renovació de l’acord amb la UNESCO

La participació periòdica d'Abertis a la iniciativa Carbon Disclosure Project, amb caràcter públic, i el càlcul anual de la petjada de carboni seguint estàndards internacionals de referència, permet monitorar i comunicar permanentment l'impacte de les seves activitats sobre el canvi climàtic, donant resposta així a les expectatives dels diferents grups d'interès, a més de permetre el seguiment dels objectius establerts.

El Centre Internacional per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies és el primer centre del Programa MaB, que combina el compromís públic i el suport financer privat sota els auspicis de la UNESCO. Aquest fet ha de servir com a model de cooperació científica entre les dues ribes de la Mediterrània i constituir una excel·lent plataforma d'intercanvi d'informació sobre tots aquells aspectes relacionats amb les reserves de la biosfera i el seu desenvolupament sostenible.

El compromís d'Abertis amb els ODS

Una de les principals línies estratègiques del Centre UNESCOMED és l'enfortiment de les relacions entre reserves de la biosfera de la conca mediterrània mitjançant la creació de ponts de diàleg per instar a la col·laboració i reforçar la investigació en relació amb les grans temàtiques ambientals i socials en les dues costes de la Mediterrània. Amb aquesta finalitat s'ha creat la Xarxa de Reserves de la Biosfera de la Mediterrània (MedMaB).

Abertis4
Abertis participa en la iniciativa Carbon Disclosure Project

El centre UNESCOMED ha de representar una plataforma per a la formació i transferència de coneixements avançats sobre qüestions ambientals entre diferents països de la conca mediterrània. El centre pretén recopilar, estructurar, sintetitzar i difondre l'experiència adquirida en totes les reserves de la biosfera de la Mediterrània, amb la voluntat de contribuir a una millor divulgació del coneixement científic dins de la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera. Així mateix, també pretén esdevenir un referent en l'elaboració d'instruments per millorar la difusió de dades científiques, activitats informatives i de formació dins de la Xarxa.

Abertis està compromès amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides i forma part de dues aliances globals amb l'ONU que ja estan donant resultats. El grup està treballant en una línia d'acció per entrellaçar els objectius estratègics als ODS que impacten directament en l'activitat de l'empresa. Aquesta nova estratègia corporativa de sostenibilitat establirà metes específiques i quantificables basades en ciència i fixarà una metodologia de mesura i seguiment per assolir els objectius de reducció d'emissions.