Després de la polèmica desaparició dels cartells en català a les entrades de la ciutat, amb totes les mirades apuntat cap a l'alcalde d'ultradreta Louis Aliot, els cartells de 'Perpinyà' i 'La Catalane' han reaparegut a Perpinyà. Segons ha avançat Ràdio Arrels, l'ajuntament els ha tornat als seus llocs originals deu dies després que desapareguessin del mapa. Les entitats Oui au Pays Catalan i Unitat Catalana van denunciar el cas i van acusar l'alcalde Aliot, de voler "esborrar" la identitat de capital nord-catalana.

En un primer moment i davant de la polèmica, l'Ajuntament va apuntar a un possible robatori per part de seguidors del rugbi i, posteriorment, va al·legar tasques de "manteniment" tot anunciant que es tornarien a instal·lar, com ha acabat passant aquestes últimes hores. Al principi, però, tot apuntava que aquest gest era un pas més de l'ultra Aliot, del partit Agrupació Nacional, en la seva croada en contra de la identitat catalana.

Eliminar la catalanitat  

Aquest no hauria estat la primera acció de l'alcalde, que ja ha creat un nou escut per a Perpinyà. El nou blasó va eliminar part del lema, justament la que feia referència a la catalanitat del municipi i en va incorporar un de nou. Llavors, en lloc de "Perpinyà. La Catalana", la ciutat passava a ser descrita com "La Radiant". Un dels rumors principals rumors després de la desaparició dels cartells en català era que aquests fossin substituïts per uns de nous amb el nou lema. La imatge de l'escut mostra Sant Joan Baptista, patró de la ciutat, amb les quatre barres al darrere i un esclat de llum que simbolitza la Flama del Canigó.

Una altra possible explicació que suggerien des de fonts del consistori era que els cartells haguessin desaparegut arran del partit dels Drac Catalans, equip nord-català que aquell cap de setmana va jugar la final de la Superlliga de rugbi. 

Bloqueig al Liceu de la Bressola 

Un dels gestos més recents i evidents de la lluita d'Aliot contra el català és el fet que l'ajuntament hagi bloquejat el projecte de col·legi-liceu al monestir de Santa Clara. L'associació d'escoles la Bressola ha presentat dos recursos contra el consistori davant els tribunals per haver exercit el seu dret a retracte per la compra d'aquest edifici històric on s'havia d'ubicar el projecte, just quan l'entitat ja havia fet una paga i senyal per adquirir-lo. 

El mes de setembre, l'associació va anunciar que obriria el seu primer centre per alumnes de 15 a 18 anys a Perpinyà. Fins ara, a la Bressola s'hi fan tots els cursos fins als 15 anys, és a dir, el que equival a quart d'ESO, però no existia cap liceu pels adolescents de fins a 18 anys. En un principi hi havien d'estudiar tres-cents joves i havia de suposar un gran pas endavant per a la immersió lingüística al territori de la Catalunya Nord.

La Bressola ha convocat una manifestació el dissabte 23 per reclamar a l'Ajuntament que "retiri la preempció sobre el Monestir i no bloquegi el projecte de col·legi-liceu", ja que "no podem tolerar aquest atac a l'escola i a la llengua i a la cultura catalanes". 

A la imatge principal, els cartells en català i francès / Facebook-Oui au Pays Catalan