Indignació a l'associació d'escoles de la Bressola. L’entitat acusa l'ajuntament de Perpinyà de "traïció" per bloquejar el projecte del col·legi-liceu al monestir de Santa Clara del Municipi. El consistori, governat per l'alcalde d'ultradreta Louis Aliot, va decidir exercir el dret de retracte per la compra de l'edifici històric just quan l'escola havia fet una paga i senyal, de 60.000 euros, per adquirir-lo. Per aquest motiu, l'Escola Bressola ha anunciat dos recursos davant els tribunals

Tot plegat, denuncien, ha tingut lloc després de mesos de converses i sense que tinguin "cap projecte". "Al·leguen la protecció del patrimoni, però el que volen és obstaculitzar al projecte", assegura l'advocat Guillem Nivet. "Hem de trobar una solució per a aquests alumnes i avui, no la tenim", afirma la directora general de la Bressola, Eva Bertrana.

Pas enrere per la immersió lingüística 

El setembre, l'associació va anunciar que obriria el seu primer centre per alumnes de 15 a 18 anys a Perpinyà. Fins ara, a l'escola s'hi fan tots els cursos fins als 15 anys, és a dir, el que equival a quart d'ESO, però no existia cap liceu pels adolescents de fins a 18 anys. En un principi havien d'estudiar-hi tres-cents joves i havia de suposar un gran pas endavant per a la immersió lingüística al territori de la Catalunya Nord.

El projecte va sorgir fa tres anys, quan el monestir de Santa Clara, on s'havia d'ubicar la nova escola es trobava en venda per un import d'1,2 milions d'euros, però ni l'Ajuntament ni ningú s'havien interessat per fer-hi cap projecte. Amb la intenció de tirar endavant el seu, els responsables de la Bressola es van començar a reunir amb les diferents administracions per adquirir-lo. Primer amb l'Ajuntament, que inicialment els va dir que no tenia cap projecte per aquest espai i que "celebrava" la notícia. 

La vicepresidenta de la Regió, Agnès Langevine, també els va manifestar el seu suport i els va prometre una aportació econòmica i el Departament, que els va confirmar que els "acompanyarien" en el projecte. Amb aquest escenari, la Bressola va decidir tirar endavant i el 6 d'agost va signar un acord de compravenda amb les monges clarisses, propietàries de l'edifici.

foto 3812797

Exterior de l'escola Bressola / ACN

La Bressola porta el cas als tribunals 

En aquell moment, començava el període de dos mesos en què l'administració podia exercia el dret de tanteig i retracte, fins que, pocs dies abans d’expirar el termini, l'Ajuntament de Perpinyà va anunciar que el volia adquirir per preservar "el patrimoni". Una operació criticada per l'associació, que acusa l'Ajuntament de "marejar la perdiu" i "bloquejar el projecte". 

Aquest mateix dijous han presentat dos recursos al Tribunal Administratiu de Montpeller. Un d'ells amb caràcter d'urgència per aconseguir aturar la maniobra municipal. Esperen que es resolgui en un termini d'un mes i mig i que els tribunals els donin la raó. Mentrestant, la Bressola està buscant alternatives per donar sortida als alumnes que ja han començat a cursar la secundària i els que ho faran en el curs vinent. 

Convocada una manifestació 

tuit

Tal com han denunciat en una piulada, l'escola ha convocat una manifestació el dissabte 23 per reclamar a l'Ajuntament que "retiri la preempció sobre el Monestir i no bloquegi el projecte de col·legi-liceu", ja que "no podem tolerar aquest atac a La Bressola i a la llengua i a la cultura catalanes". 

Imatge principal: Roda de premsa del president de l'Associació | ACN