La Comissió de Salut Pública ha acordat que la quarantena dels menors de dotze anys sigui durant set dies només quan hi hagi almenys cinc positius de covid en una sola aula o estiguin infectats el 20% dels alumnes. Així doncs, un sol cas aïllat es considerarà "esporàdic" i no implicarà la quarantena de tota l'aula. Fins ara, en les etapes d'educació infantil i primària, on la vacunació amb pauta completa encara no és majoritària, el confinament de la classe s'havia de fer quan es detectava, com a mínim, un positiu. El canvi de protocol que generat discrepàncies, però també aplaudiments dins la comunitat educativa. 

El Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament (USTEC) ha criticat el canvi en el protocol per la tornada a les aules i ha exigit que no s'apliqui la reducció de les quarantenes. El sindicat de mestres i professors considera que, si es vol eliminar quarantenes, cal fer més proves PCR per descartar tots els possibles casos de covid-19 a les aules. En canvi, les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC) consideren el canvi en el protocol "una bona mesura", perquè "ajuda a aplicar la garantia del dret a l'educació sota el principi de no discriminació". 

Incrementar els tests 

La portaveu nacional d'USTEC, Iolanda Segura, ha indicat a l'ACN que la decisió del Ministeri de Sanitat d'eliminar les quarantenes als centres educatius si hi ha menys del 20% de la classe contagiada o menys de cinc positius és una "inconsciència" en ple auge d'òmicron i sense haver arribat al pic d'infeccions de la sisena onada. "És una mesura a tenir present més endavant, i sempre haurà d'anar acompanyada de cribratge", ha remarcat.

USTEC valora positivament que el canvi de protocol aspiri a garantir la presencialitat, però insisteix que, per tallar la transmissió del virus a l'entorn escolar, cal incrementar el nombre de tests entre alumnat i personal docent.

"Situacions de discriminació"

La presidenta de l'aFFaC, Belén Tascón, creu que amb aquest canvi hi haurà una "major garantia del dret a l'educació" i recalca que també s'ha de vetllar per aquest dret, juntament amb la salut pública.

Tascón ha recordat que des de l'inici de curs, l'aFFaC està preocupada pel protocol que distingeix entre els alumnes vacunats i els que no ho estan a l'hora d'aplicar les quarantenes dels contactes estrets, ja que considera que pot crear situacions de discriminació arran d'una decisió que, a més, en la majoria de casos prenen les famílies i no els infants i adolescents.