El conseller d’Interior, Miquel Buch ha sortit al pas de les crítiques rebudes per l’actuació policial dels Mossos d’Esquadra contra grups independentistes contraris a la manifestació convocada per Jusapol. Buch ha preguntat a la CUP, que ha demanat la seva dimissió, que aclareixi si avala la violència.

Buch ha defensat el cos i ha assegurat que es va “aconseguir que no hi hagués un enfrontament violent a Via Laietana”. Tot i així ha deixat clar que no vol parlar “ni d’èxit ni de fracàs” i que per fer-ne una valoració caldrà examinar totes les imatges i si cal, “fer les revisions corresponents”, en la línia del què apuntava ahir el president Quim Torra.

El titular d'Interior ha assegurat, en declaracions a TV3, que s'investigarà si els Mossos van actuar dissabte "fora de protocol". El conseller s'ha referit explícitament a les imatges en què es veuen cops de porra per sobre la cintura. "Això no pot ser i haurem d'esbrinar el perquè, el com i els quants, i a partir d'aquí actuar", ha afegit. 

En una entrevista al programa 'Via Lliure' de RAC1 amb Xavier Bundó, Buch ha reconegut que les imatges “mostren un procediment que no s’acaba d’ajustar” però ha reiterat que “es van evitar mals majors”. 

Prohibir la manifestació?

Sobre si s’hauria d’haver prohibit o no la manifestació, el conseller ha explicat que per davant de tot preval la llibertat d’expressió i que existeix una llei espanyola -que no catalana- que “ho permet”. “A mi tampoc em venia de gust la manifestació de Jusapol, no em feia cap gràcia”, ha dit alhora que ha afegit: “En aquest país no passa allò que el conseller vol!”

Per a Buch la manifestació d’homenatge als agents de l’1-O va ser una provocació i ha lamentat que “molts caiguessin en aquesta provocació”. Segons ha dit, si la gent s’hagués quedat a la Plaça Sant Jaume “no estaríem parlant de res de tot això”. Pel conseller, la violència no ajuda, ni la que taca els Mossos amb pintura, ni les defenses que els Mossos fan servir.

Buch ha senyalat que el què es va viure ahir al centre de Barcelona van ser uns fets “fortuïts” produïts per “una minoria” que buscava violència. Amb tot, ha destacat que la gran majoria del país “vol aconseguir la república de manera pacífica.  

La CUP avala la violència?

El conseller d’interior ha assegurat a RAC1 que no s’ha plantejat dimitir i que tampoc ha posat el càrrec a disposició del president Torra “perquè sempre el té”.

Durant el dia d’ahir es van escoltar diverses veus que demanaven la dimissió del conseller per la seva gestió, entre elles, la del líder de la CUP, Carles Riera. Buch li ha contesta que el què hauria de fer la CUP és explicar si ha “canviat d’estratègia” i si “avala la violència”. “Que expliquin si avalen els que trenquen els cordons policials, que diguin si el seu procés no és el de la violència?”.