La manifestació del sindicat de policies espanyols Jusapol a Barcelona ha fracassat perquè no ha convocat més de 3.000 persones -n'esperaven 10.000- i no han aconseguit omplir ni la meitat del cercle central de la plaça de Catalunya. El que havia de ser un autohomenatge als agents que van participar en la repressió violenta a la jornada de l'1-O ha punxat i molt, si es compara amb altres concentracions protagonitzades per agents de l'ordre a la resta de l'Estat en demanda de millores salarials.

29S manifestació jusapol /Sergi Alcázar

La Vía Laietana ha estat el punt d'inici de la manifestació / Foto: Sergi Alcázar

Tot i que la manifestació estava convocada cap a les 12 del migdia, des de quarts d'11, desenes de persones s'han aplegat davant la comissaria del cos Nacional de la Policia, a la Via Laietana. Ho han fet sota el lema d'una millora salarial però a ningú se li escapa que rere aquesta reivindicació sindical hi havia un intent de fer ostentació de la unitat d'Espanya i d'homenatjar els agents de la policia espanyola i de la guàrdia civil que van participar en les càrregues policials de l'1-O; al final de la concentració se'ls ha fet una acte de reconeixement.

29S manifestació Jusapol /Sergi Alcázar

Els manifestants de Jusapol escolten els parlaments dels seus líders sindicals / Foto: Sergi Alcázar
 

De res ha servit l'esforç de Jusapol per fer arribar companys de València, Sevilla, Saragossa o Zamora; la convocatòria, que a Via Laietana semblava exitosa -els concentrats s'han esponjat- s'ha mostrat tal com era -escassa- en arribar a Plaça Catalunya.

Moments de tensió en arribar a Plaça Catalunya
 

Mentre un cordó policial dels Mossos d'Esquadra impedia que un grup de manifestants independentistes accedís a la Via Laietana, un altre cordó, el de l'organització, ha evitat que els espanyolistes sortissin del seu recorregut.

29S manifestació Jusapol /Sergi Alcázar

Els Mossos d'Esquadra fan un cordó policial per evitar enfrontaments / Foto: Sergi Alcázar
 

Al llarg de la manifestació s'han viscut diversos moments de tensió, especialment al carrer Fontanella, on un reduït grup d'antifeixistes els ha rebut al crit de "No passaran" i "els carrers seran sempre nostres".

Els Mossos intenten evitar l'enfrontament entre les dues manifestacions / Roberto Lázaro
 

La tensió s'ha intensificat en arribar a Plaça Catalunya, aquí el cos de Mossos d'Esquadra ho ha tingut més difícil per establir una barrera policial. Alguns exaltats s'han enfrontat als independentistes cridant-los "nazis" i fent-los el senyal de tallar-los el coll.

29S manifestació jusapol SA

Un grup espanyolista s'enfronta als antifeixistes /Foto: S.A
 

Un cop a la plaça Catalunya, on s'ha fet evident que la manifestació ha punxat, diversos representants de Jusapol han pujat dalt de l'escenari muntat per l'ocasió. Tots ells han felicitat els Mossos d'Esquadra per la feina que han fet -"han complert ordres", han dit- i, novament, rere la reivindicació salarial, s'ha fet un reconeixement a la violència exercida l'1-O.

En aquest sentit, s'han escoltat frases com "davant el xantatge i la manipulació estem aquí per dir que no és veritat tot el que diuen que va passar l'1-O", "vam complir amb la Constitució i amb la proporcionalitat", "gràcies als companys que l'1-O van defensar l'estat de dret", "gràcies als catalans que ens van donar suport quan el govern del PP ens va fer fora dels hotels, hotels que són espanyols" o "els catalans han de saber que no estan sols, que aquí tenen la policia nacional i la guàrdia civil per allò que faci falta".

29S manifestació jusapol plaça catalunya /Sergi Alcázar

Diversos membres de Jusapol criden a favor de la unitat d'Espanya / Foto: Sergi Alcázar


Un cop acabat l'acte, que ha durat fins passades les dues del migdia, tots els agents del cos nacional de policia i de la guàrdia civil han rebut una polsera amb el lema: "Por la unidad de españa. Operación Copérnico". En ella, hi havia també, la bandera espanyola i la catalana.

La manifestació convocada per Jusapol ha rebut el suport de Ciutadans i de la formació ultradretana VOX. El portaveu adjunt de la formació taronja al Congrés dels diputats, Miquel Gutiérrez, ha participat en la manifestació. També ho ha fet el líder de VOX, Javier Ortega, que ha donat suport als agents policials i ha demanat la il·legalització dels Mossos d'Esquadra. Una de les cares conegudes que s'hi ha pogut veure és la de Maria de los Llanos de Luna, l'exdelegada del govern espanyol a Catalunya, antecessora, d'Enric Millo.

29S manifestació jusapol / S.A

El departament d'Interior va fer canviar l'inici de la manifestació dels policies, prevista a la plaça Sant Jaume, vist que hi havia convocada una altra concentració independentista per tal d'evitar incidents en coincidir dues protestes de signe contrari. Aquest canvi, ha fet que Jusapol hagi acusat el govern català de cedir al xantatge dels independentistes.