Els bisbes de Catalunya han demanat avui "perdó" pels abusos a menors comesos per religiosos, dels quals senten "vergonya i dolor", i s'han compromès a aclarir tots els fets del passat, a eliminar qualsevol mena de tolerància o encobriment i a ajudar les víctimes en el seu restabliment.

En una nota conjunta després de la reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense que han mantingut durant dos dies a Tiana (Maresme), els bisbes han condemnat "rotundament" els abusos a menors "i la cultura que els fomenta o justifica", perquè consideren que "són un greu problema que afecta tota la societat. I l'Església, com a part de la societat, també es veu afectada". la nota arriba després dels casos denunciats al monestir de Montserrat, Constantí i l'Arbeca.

"Demanem perdó a les víctimes i ens solidaritzem amb el seu dolor; i també a totes les persones a les quals el coneixement d'aquests fets ha escandalitzat i ha fet trontollar la seva confiança a l'Església", diuen els bisbes. 

Determinació

Els bisbes es comprometen a actuar "amb determinació per protegir els infants i els adults vulnerables, eliminant tot tipus de tolerància o encobriment, i per erradicar de les nostres comunitats i de tota la nostra societat la cultura de l'abús sexual, econòmic, de poder i de consciència".

"Sofrim i preguem per les víctimes, que han quedat marcades en la seva vida" exposen els bisbes, que es comprometen "a col·laborar en l'aclariment dels fets del passat i a trobar la manera d'ajudar les víctimes en el seu restabliment" en solidaritat amb "tots els qui hagin patit algun tipus d'abús i amb les seves famílies.

Fer complir la legislació

"Reiterem el nostre ferm compromís amb el compliment de la legislació vigent canònica i civil, i que passa per: posar en coneixement del ministeri fiscal els fets ocorreguts que poguessin constituir delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, per a la valoració jurídica que correspongui; instar les víctimes que denunciïn els fets davant les autoritats civils; i informar la Congregació per a la Doctrina de la Fe per a qualsevol cas d'abús fonamentat", exposen al comunicat.

Afegeixen que estan "atents" al que pugui determinar el papa Francesc a la propera trobada amb els presidents de les conferències episcopals sobre com combatre "aquestes accions deshonestes i delictives que tant afecten l'anunci de l'Evangeli".